10 ian. 2023 | 12:22

Cea mai veche dovadă a calendarului misterios de 260 de zile: ce arată noile cercetări despre structurile antice mayașe

ACTUALITATE
Cea mai veche dovadă a calendarului misterios de 260 de zile: ce arată noile cercetări despre structurile antice mayașe

Aceasta este o dovadă că culturile mezoamericane au folosit calendarul de 260 de zile cu secole mai devreme decât se știa anterior.

Culturile antice mezoamericane foloseau calendare complexe de 260 de zile bazate pe cunoașterea sistemului solar mult mai devreme decât se credea anterior. Înțelegerea modului în care aceste culturi timpurii țineau evidența timpului s-a dovedit dificilă, din cauza lipsei surselor scrise din acea vreme. Dar cercetătorii au descoperit utilizarea acestui sistem avansat de calendar analizând orientările astronomice a sute de structuri ceremoniale.

Într-un nou studiu, arheologii s-au uitat la datele de la scanarea aeriană cu laser LiDAR, care au putut cerceta prin creșterea densă a Americii Centrale, pentru a dezvălui prezența structurilor pierdute de mult. Dintre cele 33.935 de complexe arhitecturale pe care le-au cercetat, 478 erau complexe ceremoniale care au aparținut civilizațiilor antice olmece și mayașe între 1100 î.Hr. și 250 EC.

Acesta a fost un moment în care civilizațiile mezoamericane erau la început. Oamenii începeau să treacă de la un stil de viață constant de vânător-culegător la un stil de viață mai sedentar, alimentat de agricultura porumbului.

Complexele aveau adesea formă dreptunghiulară, prezentând o piață plată înconjurată de șiruri de movile, structuri alungite și piramide. La fel ca multe dintre structurile mezoamericane ale acestui timp, clădirile au fost construite cu grijă pentru a se alinia cu Soarele, Luna și chiar cu planetele sistemului nostru solar.

Calendarul mayaș de 260 de zile, noi cercetări

Unul dintre aceste situri din cercetare este Aguada Fénix, cea mai mare clădire din întreaga istorie prehispanică a zonei mayașe, despre care se crede că a fost folosită ca platformă de vizionare astronomică.

În mod uimitor, această nouă cercetare arată că multe dintre structuri sunt orientate în conformitate cu solstițiile, sferturile de zi sau ciclurile lunare din anul de 260 de zile. De exemplu, o serie de structuri sunt poziționate într-un mod care corespunde cu răsăriturile din 11 februarie și 29 octombrie, separate de 260 de zile.

Aceste descoperiri reprezintă prima dovadă clară că mayașii posedau cunoștințe sofisticate despre stelele datând din cel puțin 1100 î.Hr. Este, de asemenea, cea mai veche dovadă cunoscută a calendarului de 260 de zile. În ciclul de 260 de zile, numele de 20 de zile variază de la unu la 13, însumând un ciclu de 260 de zile. Este un sistem calendaristic despre care se crede că este unic pentru cultura mezoamericană.

Nimeni nu este sigur de ce au folosit acest număr de zile într-un ciclu, dar teoriile variază de la un fel de semnificație numerologică, programare agricolă sau chiar perioada de gestație umană (deoarece 260 de zile sunt aproape 9 luni).

„Pentru mayași și alte grupuri mezoamericane, numerele 20 și 13, asociate cu părți ale corpului uman, anumite zeități și niveluri cosmice, au fost deosebit de importante. Deși datele noastre nu sunt suficiente pentru a rezolva originea calendarului de 260 de zile, ele ne determină să favorizăm două scenarii alternative, fiecare combinând numerologia și programarea ritualurilor”, scriu autorii studiului.

Ambele scenarii implică agricultura și anotimpurile și ar necesita cunoștințe destul de avansate despre ciclurile sistemului solar. Este de remarcat faptul că majoritatea structurilor sunt legate de date din februarie și martie, vârful sezonului uscat. Aceasta a fost o perioadă a anului în care horticultorii au fost eliberați de munca lor în câmpurile de cultură.