22 mai 2023 | 12:08

Cea mai scumpă înghețată din lume, peste 5.900 de euro porția. Ce gust are și de ce este atât de specială. Foto

ULTIMA ORĂ
Cea mai scumpă înghețată din lume, peste 5.900 de euro porția. Ce gust are și de ce este atât de specială. Foto

O porție din cea mai scumpă înghețată din lume, intrată în Cartea Recordurilor, costă peste 5.900 de euro. Se numește „byakuya” sau „noaptea albă” în limba japoneză, iar dezvoltarea rețetei a durat mai bine de un an și jumătate.

Ce gust are cea mai scumpă înghețată din lume. Ce o face atât de specială

Înghețata, al cărei cost este de 880.000 de yeni per porție, este vândută de compania japoneză Cellato. Aceasta conține cele mai bune trufe albe din Italia, ce costă peste 13.400 de euro pe kilogram.

Această înghețată este completată de o frunză de aur comestibilă, două tipuri de brânză și „Sakekasu”, un ingredient sub formă de pastă derivat din procesul de fabricare a sake-ului.

„Ne-a luat peste un an și jumătate să o dezvoltăm, cu o mulțime de încercări și erori pentru a obține gustul potrivit”, a declarat anterior un reprezentant al companiei Cellato pentru Guinness World Records.

Cea mai scumpa inghetata din lume, peste 5.900 de euro portia. Ce gust are si de ce este atat de speciala

Cea mai scumpa inghetata din lume

Cum se servește cea mai scumpă înghețată din lume

Reprezentanții companiei au transmis că misiunea lor nu constă doar în a face deserturi scumpe, ci și în a crea o aventură culinară ce îmbină ingredientele europene cu alimentele tradiționale japoneze.

Pentru aceasta, l-a adus pe Tadayoshi Yamada, bucătarul-șef de la RiVi, un restaurant din Osaka cunoscut pentru bucătăria sa franco-japoneză, pentru a conduce proiectul.

Cea mai scumpă înghețată din lume este disponibilă pentru vânzare în Japonia și este livrată direct consumatorilor.

Degustarea acesteia nu se face oricum. Compania Cellato a stabilit pași meticuloși pentru a reglementa modul în care trebuie să fie savurată înghețata odată ce ajunge la consumatori.

Mai exact, consumatorii sunt instruiți să adauge trufa albă chiar în momentul în care înghețata se înmoaie, înainte de a o amesteca cu o lingură de metal artizanală ce le este pusă la dispoziție.

Aceștia sunt sfătuiți să lase înghețata să se dezghețe la temperatura camerei sau să o introducă în cuptorul cu microunde la 500 de wați timp de 10 până la 20 de secunde, dacă este prea tare. În plus, Cellato a recomandat asocierea degustării cu sake sau cu un vin alb franțuzesc.

Cellato, care are în meniu și o ofertă pe bază de trufe negre, a declarat că intenționează să își diversifice linia de produse extrem de scumpe pentru a include în viitor șampanie și caviar.