06 iul. 2023 | 08:27

Cea mai călduroasă zi din istorie: recordul a fost doborât, iar aceasta nu este singura veste proastă

ACTUALITATE
Cea mai călduroasă zi din istorie: recordul a fost doborât, iar aceasta nu este singura veste proastă

Luni, 3 iulie, a fost cea mai fierbinte zi din istoria măsurătorilor de acest fel.

Numeroase agenții au raportat că Centrele Naționale pentru Predicția Mediului din SUA au anunțat că temperatura medie globală pe 3 iulie a fost de 17,01 °C.

Acest record are șanse reale să fie doborât din nou, în viitorul apropiat

Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre anomalii legate de vreme și temperatură, în raport cu norma pentru această perioadă a anului, latitudinile mai mari au contribuit cu adevărat la înregistrări. Părți din Antarctica și apele din apropiere sunt cu 17°C peste normal.

Șaptesprezece grade poate nu sună prea mult, dar această valoare nu include nu numai temperaturile nocturne, ci și cele de la poli și jumătatea planetei în mijlocul iernii. Recordul mondial anterior a fost de 16,92 °C, stabilit în august 2016 și egalat anul trecut.

Pământul este cel mai aproape de Soare în data de 3 ianuarie și cel mai îndepărtat la începutul lunii iulie, așa că este puțin ironic că iulie-august tinde să fie cea mai caldă perioadă a anului pentru întreaga planetă.

Apa se încălzește și se răcește lent, în raport cu pământul. Cu masele de uscat mult mai mari în emisfera nordică, verile de acolo au un impact mai mare asupra temperaturilor globale decât atunci când este rândul jumătății sudice a planetei să se confrunte cu Soarele.

Combinată cu cantitatea de lumină solară reflectată de vastele foi de gheață ale Antarcticii, vara din sud nu are același efect.

„Această zi record, cea mai fierbinte, este doar unul dintre numeroasele recorduri pe care le vom vedea în continuare doborâte, în lumina ratei noastre continue de emisii de gaze cu efect de seră”, a declarat profesorul Kathryn Bowen, de la Universitatea din Melbourne, într-un comunicat.

„Această știre recentă indică faptul că ceea ce știm deja, că schimbările climatului nostru vor continua să crească, iar efectele ulterioare asupra sănătății și bunăstării noastre sunt esențiale pentru consecințe”, s-a menționat, de asemenea.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele