DIn păcate, în ultimele 24 de ore căderile masive de precipitații, și furtunile au făcut dezastru în mai multe zone din țară, iar ca urmare a acestei situații au fost emise cel puțin opt avertizări de cod roșu de ploi și vijelii în 12 ore. Nou alertă ANM este în vigoare astăzi, 6 iulie, iar raportările IGSU din teren nu sunt deloc îmbucurătoare.
Fenomenele hidrometeorologice din ultimele ore, din păcate, au lăsat în urmă un adevărat dezastru, iar autoritățile spun că a fost nevoie de intervenția efectivelor IGSU pentru a înlătura efectele acestor fenomene.
De exemplu în Suceava, a fost nevoie de intervenția IGSU pentru a scoate un bărbat de 72 de ani, rămas captiv, după ce râul din zona Vatra Dornei a ieșit din matcă. Și tot aici a fost nevoie de intervenția autorităților pentru a evacua aproximativ 400 de pasageri a două trenuri, după ce aluviunile de teren au acoperit calea ferată, ulterior fiind impuse și restricții de viteză de 10km/h.
Raportările IGSU vorbesc de intervenția a peste 3.400 de pompieri și utilizarea a peste 2.800 de mijloace tehnice pentru a putea interveni în zonele afectate de fenomenele meteo din ultimele 24 de ore:
”Peste 3.400 de pompieri, cu peste 2.800 de mijloace tehnice, sunt la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de fenomenele hidrometeorologice prognozate pentru această perioadă.”, anunța în această dimineață IGSU pe pagina sa de Facebook.
Efectele fenomenelor extreme au dus la restricționarea și unor drumuri naționale, iar conform IGSU, în cursul acestei dimineți au fost precipitații abundente în cel puțin 28 de localități din 14 județe. În ultimele 12 ore au fost emise opt avertizări de cod roșu.
Vezi și: Alertă meteo ANM astăzi în România. Va fi urgie, e din nou cod roșu de furtuni în țară
În informarea instituției se mai face precizarea că a fost nevoie de evacuarea apei în cel puțin ”din 6 case, 59 curți, 1 anexă gospodărească, 25 beciuri/subsoluri, precum și pentru degajarea a 8 copaci căzuți pe carosabil, fiind avariate 1 autoturism și 2 imobile.”, iar județele cele mai afectate sunt Alba, Bacău, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Iași, Mehedinți, Olt, Prahova și Suceava, conform informării.
Vezi și: Alertă ANM. Cod portocaliu de caniculă și furtuni în România. Județele afectate, va fi prăpăd
O altă informație importantă face referire la restricțiile de drum, IGSU anunțând că ”Circulația rutieră s-a desfășurat, temporar, cu dificultate pe 1 drum național (DN 1R/AB) și pe 2 drumuri județene (DJ 582B/CS și DJ 100E/PH) din cauza apei și aluviunilor acumulate pe carosabil.”
”De asemena, circulația feroviară a fost întreruptă temporar pe Magistrala 502/SV, între localitățile Sadova și Pojorâta, din cauza aluviunilor și a copacilor cazuți care au obstrucționat calea de acces.
Din cauza precipitațiilor abundente înregistrate în județul Suceava, 2 trenuri de călători, cu 400 de ocupanți, nu au mai putut înainta, însă, cu ajutorul echipajelor de intervenție alocate la fața locului, persoanele au fost preluate și transportate la destinație cu mijloace auto puse la dispoziție de CFR.
Situații deosebite s-au înregistrat și în localitatea Dagâța din județul Iași, unde crengile unui copac s-au desprins din cauza vântului și au surprins o femeie. La sosirea echipajelor medicale la locul intervenției, victima era conștientă, fără probleme deosebite care să necesite transportul la spital.”, se mai arată în comunicatul IGSU.
În această dimineață ANM a mai emis o avertizare de vreme instabilă, vijelii și furtuni, inclusiv pentru ziua de vineri, 7 iulie, iar disconfortul termic va fi ridicat cu un prag crtici de 80 de unităi în ceea ce privește indicele temperatură-umezeală.
”Disconfortul termic se va menţine ridicat în orele după-amiezii când indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi local va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea de sud a Moldovei.
În Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei şi local în Muntenia, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină.
Mai ales în intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20-30 l/mp şi pe arii restrânse de peste 40-50 l/mp. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 37 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 şi 24 grade Celsius”, anunță ANM.
Pentru ziua de mâine se anunță din nou ploi, cu caracter torențial, ANM precizând că se vor înregistra cantități de apă de 20-25l/mp și chiar de peste 40l/mp în anumite zone.