19 ian. 2023 | 09:37

Ce se întâmplă dacă îți faci manichiura cu gel: care e pericolul luminii UV, conform specialiștilor

ACTUALITATE
Ce se întâmplă dacă îți faci manichiura cu gel: care e pericolul luminii UV, conform specialiștilor

De la sosirea pe piață în jurul anului 2010, manichiura cu gel a devenit un element de bază în saloanele de unghii din toată lumea și este ușor de înțeles de ce. În comparație cu oja tradițională, variantele de gel sunt mai rezistente la deteriorare și pete și își păstrează strălucirea mai mult timp.

Avantajul, dacă ești genul nerăbdător, nu trebuie să aștepți o oră sau mai mult pentru ca o manichiură cu gel să se usuce. Toate aceste beneficii vin datorită modului în care se usucă oja. În loc să aștepți ca un lac de gel să se usuce în mod natural, îți introduci mâinile într-o lampă UV, care activează substanțele chimice din interiorul gelului, făcându-l să se întărească.

Deși pericolele luminii UV – în special în mediile de bronzare – sunt binecunoscute, înainte de această săptămână, oamenii de știință nu studiaseră modul în care luminile ultraviolete folosite pentru a usca ojele ar putea afecta pielea umană. Ai putea crede că ceea ce știm despre paturile de bronzat se aplică aici, dar dispozitivele folosite de saloanele de unghii emit un spectru diferit de lumină ultravioletă.

Manichiura cu gel poate provoca cancer de piele

Un grup de cercetători de la Universitatea din California San Diego a decis să studieze dispozitivele, după ce a citit un articol despre o concurentă la un concurs de frumusețe, care a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer de piele.

Folosind diferite combinații de celule umane și de șoarece, cercetătorii au descoperit că o singură sesiune de 20 de minute cu un uscător de lac de unghii cu ultraviolete a dus la moartea a 30% dintre celulele dintr-o cutie Petri. Trei sesiuni consecutive de 20 de minute au văzut 65 până la 70% din celulele expuse murind. Printre celulele rămase, cercetătorii au văzut dovezi ale leziunilor mitocondriale și ale ADN-ului, în plus față de mutațiile care au fost observate la pacienții cu cancer de piele.

„Rezultatele noastre experimentale și dovezile anterioare sugerează cu tărie că radiațiile emise de uscătoarele de lac de unghii cu UV pot provoca tipuri de cancer ale mâinii și că uscătoarele de lac de unghii cu UV, similare cu paturile de bronzat, pot crește riscul de cancer de piele cu debut precoce” arată cercetătorii într-un studiu publicat recent în revista Nature Communications.

Ei avertizează că este nevoie de un studiu epidemiologic mai lung înainte de a putea afirma în mod concludent că utilizarea dispozitivelor de uscare UV duce la un risc crescut de cancer de piele, adăugând că „este probabil ca astfel de studii să dureze cel puțin un deceniu pentru a fi finalizate și, ulterior, pentru a informa publicul larg”.