Un robot dotat cu un sistem de radiații UV ajută la dezinfectarea avioanelor. Cum va ajuta această tehnologie turismul

Un robot dotat cu un sistem de radiații UV ajută la dezinfectarea avioanelor. Cum va ajuta această tehnologie turismul

Un robot autonom de ucidere a virusului ar putea steriliza în curând avioanele, într-un efort de a face călătoria aeriană mai sigură în timpul pandemiei.

Robotul, dezvoltat de startup-ul elvețian UVeya și compania de servicii aeroportuare Dnata din Dubai, folosește lumina ultravioletă pentru a distruge microorganismele potențial dăunătoare.

Acest robot poate dezinfecta avioanele, pentru a ajuta turismul

Robotul emite raze UVC puternice, care pot ucide în mod eficient peste 99% din bacterii și agenți patogeni, fără a utiliza substanțe chimice. O tehnologie similară a fost folosită pentru curățarea spitalelor și a laboratoarelor de zeci de ani, potrivit cofondatorului UVeya, Jodoc Elmiger. Deoarece radiațiile UVC sunt periculoase pentru oameni, robotul a fost conceput pentru a călători singur prin cabină.

UVeya a dezvoltat trei prototipuri, care sunt testate în aeronavele Embraer de la compania aeriană elvețiană Helvetic Airways. Fiecare robot poate dezinfecta o cabină cu un singur culoar în aproximativ 13 minute. Cu toate acestea, avioanele mai mari vor necesita mai mult timp pentru dezinfectare.

Dispozitivele vor trebui să fie certificate de producătorii de aeronave înainte de a putea fi utilizate în lumea reală, a spus Elmiger. Este posibil ca tehnologia UVC să provoace, totuși, deteriorarea tapițeriei cabinei. Producătorii speră că tehnologia va ajuta la calmarea temerilor pasagerilor cu privire la contractarea virusului în timpul călătoriei. Lumina ultravioletă a fost folosită anterior pentru igienizarea autobuzelor din China.

Mehdi Guenin, un purtător de cuvânt al Helvetic, a declarat: „Dacă pasagerii noștri și echipajul nostru știu că aeronavele noastre sunt în siguranță – că nu există virusuri sau bacterii – ar putea să îi ajute să zboare din nou”, a spus Guenin.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că radiațiile UV-C pot inactiva un virus similar cu SARS-CoV-2, care provoacă Covid-19. Dar agenția de sănătate spune că nu există încă multe date publicate cu privire la lungimea de undă, la doza și durata radiației UVC necesare pentru inactivarea SARS-CoV-2.