Ce s-a întâmplat cu micul Niculae din Moromeții: povestea actorului care și-a jucat rolul vieții și apoi a dispărut de pe ecran, ce a făcut după

ACTUALITATE
Ce s-a întâmplat cu micul Niculae din Moromeții: povestea actorului care și-a jucat rolul vieții și apoi a dispărut de pe ecran, ce a făcut după
18 mai 2023 | 22:25

Marius Badea avea numai 11 ani când a primit oportunitatea vieții sale de a interpreta rolul lui Niculae Moromete, în filmul Moromeții, regizat de Stere Gulea.

În ciuda faptului că, ulterior, a primit și alte oferte de a juca în filme, actorul nu le-a onorat, conform propriilor declarații.

Marius Badea alături de Luminița Gheorghiu, în rolul lui Niculae (Moromeții I)

Marius Badea alături de Luminița Gheorghiu, în rolul lui Niculae (Moromeții I)

Rolul vieții sale

La drept vorbind, Moromeții a fost unul dintre cele mai vizionate filme românești, din toate timpurile.

Victor Rebengiuc, cel care a jucat rolul lui Ilie Moromete, a recunoscut, la rândul său, că pelicula i-a adus popularitate. De același succes s-au bucurat toți actorii care au jucat în film, printre care Mitică Popescu, Gina Patrichi sau Florin Zamfirescu.

Toți aceștia și-au continuat cariera, însă nu același lucru s-a putut spune despre actorul care i-a „dat viață” lui Niculae.

Avea 11 ani când a fost selectat din 300 de copii pentru a intra în pielea mezinului familiei Moromete.

Acest rol avea să rămână singurul din cariera sa, refuzând orice altă ofertă care i s-a pus la picioare.

„Pe mine, Moromeţii m-a îmbogăţit! Orice experienţă te îmbogăţeşte, or Moromeţii nu a fost o experienţă mică, dimpotrivă! A fost ceva total inedit pentru mine.

A fost posibilitatea de a cunoaşte nişte oameni deosebiţi de la care am avut ce să învăţ; una peste alta m-a îmbogăţit din toate punctele de vedere. Eram recunoscut după apariţia filmului şi practic mulţi din oraş şi din judeţ mă cunosc şi acum datorită filmului. Practic, a rămas ca un timbru.

Am prieteni care şi acum îmi spun Moromete! Am un amic la Bucureşti care de fiecare dată când mă sună mă întreabă ce face Bisisica”, a declarat Marius Badea într-un interviu.

„Pe parcursul claselor a șaptea și a opta, mi-am împărțit timpul între prezența la școală, ca elev, șah și filmări. După succesul cu Moromeții, am refuzat roluri importante, deoarece actoria nu a reprezentat visul meu.

Deși a fost o perioadă extrem de grea, aproape imposibilă, am reușit, prin muncă susținută, efort peste măsură și tenacitate, pe toate fronturile. Am obținut nota maximă la admiterea în liceu. La matematică, doar patru candidați au obținut nota 10 în tot județul. Unul dintre ei am fost eu.

Am fost component al loturilor naționale de șah, până la vârsta de 18 ani și jucător de divizia A, începând de la 13 ani. Probabil am rămas cel mai tânăr jucător de șah, care a jucat în divizia A.”, a completat el.

Deși publicul l-a plăcut în Moromeții, Marius Badea a ales altă cale în viață, terminând cursurile facultății de Relații Internaționale la ASE. În prezent, adultul Badea are doi copii și este însurat. O perioadă a ocupat funcția de consilier județean, însă s-a retras și din politică, ulterior.

„Moromete nu ştiu dacă este cel mai bun film al meu, dar este cel mai popular, şi asta mă bucură. Foarte multă lume a văzut filmul. Oamenilor le place filmul, se recunosc în personajele din acest film. Cartea lui Preda este genială şi noi am stat la filmare tot timpul cu cartea în mână.

Eu n-aş fi acceptat să se schimbe ceva din carte, să vină un regizor care să aibă idei năstruşnice, să facă el cine ştie ce farafastâcuri pe acolo, ce şmecherii să bage, mă rog, să fie viziune modernă. Nu domnule, las-o aşa, cum a fost făcută ea”, a mai spus, de asemenea, actorul.

Marius Badea alături de Victor Rebengiuc, în rolul lui Niculae (Moromeții I)

Marius Badea alături de Victor Rebengiuc, în rolul lui Niculae (Moromeții I)

Moromeții, un succes absolut la publicul român

Moromeții este un film în format alb-negru, realizat în România, în 1987, și este regizat de Stere Gulea care s-a simțit inspirat de volumul I al romanului Moromeții, scris de Marin Preda, în anul 1955.

Pelicula a fost filmată în comuna Talpa din județul Teleorman.

În rolurile principale îi găsim pe Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Petre Gheorghiu și Florin Zamfirescu.

Scenariul se învârte în jurul destrămării unei familii de țărani neaoși, în ciuda eforturilor susținute ale lui Ilie Moromete de a-i ține pe toți uniți.

marius-badea-morometii

Marius Badea (actorul ce l-a interpretat pe Niculae, în Moromeții), alături de familia sa

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele