01 feb. 2023 | 19:35

Ce plan au Rusia, China și Coreea de Nord. Avertisment NATO: „Va sfida ordinea mondială”

ULTIMA ORĂ
Ce plan au Rusia, China și Coreea de Nord. Avertisment NATO: „Va sfida ordinea mondială”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se teme că ar putea ieși la iveală o alianță nucleară între Rusia, China și Coreea de Nord, care va sfida ordinea mondială. Potrivit acestuia, victoria lui Vladimir Putin în Ucraina va încuraja Beijingul să invadeze Taiwanul. Șeful alianței occidentale a făcut aceste declarații în Japonia, unde se află într-o vizită oficială.

Rusia, China și Coreea de Nord, în vizorul NATO

Stoltenberg susține că Beijingul „ia lecții” din invazia lui Vladimir Putin în Ucraina. Mai mult, „ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”, a semnalat șeful NATO.

În timpul întrevederii cu premierul nipon Fumio Kishida, cei doi oficiali au promis să consolideze legăturile cu Occidentul, pe fondul temerilor tot mai mari legate de securitate din cauza conflictului Rusia-Ucraina și a cooperării sale militare tot mai mari cu Republica Populară Chineză.

„Lumea se află la un punct de inflexiune istoric, în cel mai sever și complex mediu de securitate de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial”, au spus Stoltenberg și Kishida.

Totodată, liderii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la amenințările nucleare ale Moscovei, la exercițiile militare comune Rusia-China în apropierea Japoniei și la dezvoltarea de arme nucleare de către Coreea de Nord. Temerile vin după ce Federația Rusă a avertizat, marți, că se află „în pragul unei coliziuni directe cu SUA și NATO” și că este „foarte posibil” să nu mai existe un tratat de control al armelor nucleare cu America după 2026, din cauza eforturilor americanilor de a provoca „o înfrângere strategică” în Ucraina, notează Daily Mail.

Beijingul „ia lecții” de la războiul lui Putin

Jens Stoltenberg este de părere că o victorie a rușilor în Ucraina ar încuraja China să își intimideze vecinii și să amenințe Taiwanul: „Războiul din Ucraina demonstrează că securitatea noastră este strâns interconectată”, a spus șeful NATO în timpul vizitei sale la baza aeriană Iruma, la nord de Tokyo.

„Dacă președintele Putin va câștiga în Ucraina, va fi o tragedie pentru ucraineni, dar va fi și un mesaj foarte periculos pentru liderii autoritari din întreaga lume, deoarece mesajul va fi că, atunci când folosesc forța militară, își pot atinge obiectivele. Așa că războiul din Ucraina contează pentru noi toți”, a subliniat acesta, apoi a adăugat: „Acest război nu este doar o criză europeană, ci o provocare la adresa ordinii mondiale. Beijingul urmărește îndeaproape și ia lecții care pot influența deciziile sale viitoare. Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia de Est”.

Jens Stoltenberg face apel la Coreea de Sud

În weekend, liderul alianței occidentale a făcut avertismente similare cu privire la China și a îndemnat Coreea de Sud să sporească sprijinul militar pentru Ucraina. Deși NATO grupează 30 de țări din Europa și America de Nord, Stoltenberg a punctat că membrii săi sunt afectați de amenințările globale.

Anterior, Beijingul a criticat eforturile organizației militare de a-și extinde influența în Asia, iar Rusia vede expansiunea NATO drept o amenințare la adresa securității sale.