03 aug. 2023 | 18:12

Ce înseamnă Registrul Național de Cancer, proaspăt înființat de Guvern: cum ajută românii bolnavi și nu numai

ULTIMA ORĂ
Ce înseamnă Registrul Național de Cancer, proaspăt înființat de Guvern: cum ajută românii bolnavi și nu numai

​Guvernul a aprobat, în ședința de joi, Hotărârea prin care urmează să fie înfiinţat Registrul Naţional de Cancer, o măsură discutată de ani de zile, însă neaplicată, iar lipsa acestui registru duce și la lipsa unei evidențe clare a pacienților oncologici.

Cât de important este un registru pentru pacienții oncologici

Discuția uni astfel de registru este în spațiul public de ani de zile. În România există un registru Național de Cancer din 2007, însă nu a funcționat niciodată, iar un astfel de registru ar ajuta la o mai bună coordonare și gestionare în acest domeniu.

Singurele statistici cu privire la bolnavii oncologici vin din datele decontate de Casa de Sănătate, iar acest lucru nu permite nici realizarea unui clasament clar cu privire la tipurile de cancer existente în România.

Aproximativ 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer în România în fiecare an, a declara ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în luna mai.

„În fiecare an, în România, sunt înregistrate circa 100.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer, dintre care sub 500 sunt copii. Incidenţa la copii este de 10 cazuri chiar la grupa de vârstă până la 14 ani, puţin peste 10 până la 18 ani, puţin sub 10 cazuri la 100.000 de locuitori.

Par puţine cazurile la copii. Nu sunt puţine pentru că mortalitatea totuşi este importantă. Lucrăm şi o să vedeţi – chiar în zilele sau săptămânile următoare apare o reglementare privind realizarea Registrului naţional de cancer. Suntem una dintre puţinele ţări care nu are Registru naţional de cancer. Atunci, nici cifrele pe care le raportăm către Globocan, care este un organism care centralizează datele la nivel global, nu sunt sigure. Dar în jur de 100.000 de pacienţi sunt în România înregistraţi în fiecare an”, spunea Alexandru Rafila la finalul lunii mai la Institutul Clinic Fundeni. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Institutul Clinic Fundeni

Cum funcționează registrul

Hotărârea care prevede înființarea registrului a fost aprobată azi de Guvern. RNC va fi administrat Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Naţional de Supraveghere al Bolilor Netransmisibile (CNSBN) și prin Centrul Naţional de Statistică în Sănătate Publică (CNSSP).

„Executivul a aprobat, printr-o hotărâre, înființarea Registrului Național de Cancer, care reprezintă un sistem informatic de înregistrare nominală a cazurilor noi de cancer diagnosticate, pe baze populaționale.

Astfel, se înființează Registrul Naţional de Cancer pentru colectarea informațiilor privind toate tipurile de cancer în vederea monitorizării incidenței cancerului la nivel național, evaluarea și controlul impactului bolii și fundamentarea politicilor de sănătate publică.

Prin acest act normativ se impune obligativitatea tuturor furnizorilor de servicii medicale de diagnostic și tratament, publici și privați, care diagnostichează și/sau tratează cazuri oncologice, precum a Direcțiilor Județene de Sănătate Publică și a Municipiului București de a înregistra datele privind tumorile primare nou diagnosticate, cu respectarea confidențialității datelor cu caracter personal conform GDPR”, se arată în document.

Metodologiile de raportare, circuitul informațional, modul de constituire, organizare și funcționarea a RNC se vor elabora și adopta prin Ordin al ministrului sănătății, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei propuneri de hotărâre.

Fondurile necesare dezvoltării, operaționalizării și gestionării aplicației informatice de înregistrare nominală a datelor bolnavilor diagnosticați cu cancer se asigură prin bugetul Ministerului Sănătății, din sume alocate în baza Planului Național de Redresare și Reziliență.

Contravențiile prevăzute pornesc de la avertisment scris și ajung la amenzi de până la 5.000 de lei. Guvernul a aprobat săptămâna trecută două acte normative privind implementarea Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului din România, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, menţionând că s-a deblocat finanţarea unor activităţi din contractul cadru şi sunt vizate programele de sănătate, inclusiv programul de oncologie.

România încă nu are un Plan anti-cancer, asta în timp ce Franța este la al cincilea plan.

„Domnul ministru pretinde că planul nu este bun, că este incomplet, nimic nu e perfect. Franța este la al cincilea plan național de cancer, dinamica din sănătate implică modificarea planului poate și anual, nu numai la doi ani sau patru ani. Franța este la al cincilea plan de cancer și se consideră că este cel mai bun plan de cancer din Uniunea Europeană.

Vine salvarea îl ia de acasă pe pacient, îl duce la chimioterapie, îl aduce acasă. Pe an are o lună de concediu în stațiunile indicate de Ministerul Sănătății. Sunt testați genetic și molecular din start, încă de la suspiciune, primesc tratamente personalizate, exact ce ne asigura și planul nostru, dar domnul ministru nu vrea ca noi să trăim, vrea să dispărem cât mai mulți”, a transmis Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, pentru Playtech.ro.