04 aug. 2023 | 09:30

Ce faci dacă ai economii în euro în România, cum îți înmulțești banii: oferta ”greu de bătut în piața bancară”

ACTUALITATE
Ce faci dacă ai economii în euro în România, cum îți înmulțești banii: oferta ”greu de bătut în piața bancară”

Când vine vorba de economii, foarte mulți români au optat pentru depozite în Euro, în timp ce alți au considerat că este în regulă să-și țină banii ”la saltea” tot în moneda europeană, din cauza unei eventuale crize economice care ar putea în orice moment să îngroape leul românesc. Nu de alta, dar până și inflația din România de anul trecut a lovit foarte tare economiile în lei ale conaționalilor.

Dacă optezi pentru euro, de cele mai multe ori, îți asumi că valoarea cu pricina va rămâne în mare parte neschimbată, deși mai există și excepții de la regulă. În România, de exemplu, o variantă foarte bună și sigură pentru a-ți spori banii puși deoparte în moneda europeană este reprezentată de titlurile de stat Fidelis. Oferta cu pricina a devenit atât de atractivă încât peste două treimi din plasamentele Fidelis sunt în moneda europeană. Scadențele lungi sunt de asemenea la mare căutare, după cum explică Laurențiu Mihăilescu de la ING Bank, conform Profit.ro.

Românii și economiile în euro în titluri de stat Fidelis

În prima săptămână de disponibilitate a titlurilor fidelis, investitorii au realizat plasamente în valoare de aproximativ 158,95 milioane de euro. Dintre acestea, nu mai puțin de 68,71% au mers către instrumentele denominate în moneda europeană, după cum am menționat mai sus.

De exemplu, pentru emisiunea cu maturitate în august 2028 (R2808AE), având un cupon anual de 5,45%, din programul Fidelis sunt cumulate în sistemul pieței peste 2.000 de ordine care vizează achiziția unor titluri cu valoare agregată de 67,56 milioane euro, conform sursei citate.

„Pentru cineva care vrea să țină economiile în euro nu sunt multe posibilități la bănci pen depozite pentru a obține un randament foarte bun la un an”, explică aglomerarea subscrierilor Laurențiu Mihăilescu, director pentru piețe financiare la ING Bank România. „Acolo, într-adevăr, e o lipsă în piață pe care o acoperă foarte bine Fidelis.”, a adăugat oficialul.

De exemplu, pentru titlurile de stat denominate în euro cu scadență un an, subscrierile au fost de 41,65 milioane de euro, majoritatea investitorilor fiind foarte încântați de premisa câștigului de 3,85%. „Pe euro, ce oferă Fidelis e greu de bătut în piața bancară”, a insistat Mihăilescu de la ING pentru sursa citată.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele