02 apr. 2023 | 21:20

Ce este Vortexul Polar, fenomenul meteo extrem care va lovi România în perioada următoare. Ce consecințe are și ce înseamnă, de fapt

ACTUALITATE
Ce este Vortexul Polar, fenomenul meteo extrem care va lovi România în perioada următoare. Ce consecințe are și ce înseamnă, de fapt

În ultimele zile, vestul Europei a fost lovit de un vortex polar, care va ajunge și în România, în perioada următoare. Meteorologii avertizează că temperaturile vor scădea destul de mult, iar aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde toată ţara.

Un vortex polar va lovi țara noastră în perioada următoare

În următoarele zile, România va fi lovită de ninsori, ploi și vânt puternic. Totul se datorează unui vortex polar, cunoscut drept un fenomen meteorologic foarte particular.

Vestul Europei a fost lovit, în ultimele zile de un vortex polar, care acum se îndreaptă spre Estul Europei, inclusiv către țara noastră. Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM, a explicat că în următoarele zile temperaturile vor fi într-o scădere accentuată și în multe zone din țară vom avea ninsori.

„Această primăvară este una foarte capricioasă şi ne aduce, săptămâna viitoare, un nou episod cu temperaturi scăzute. Aşteptăm ca marţi vremea să devină deosebit de rece, atunci când maximele anticipate vor fi între 0 şi 10 grade Celsius, temperaturi mai degrabă de sfârşit de iarnă decât de jumătatea primăverii.

Nu este vorba doar de temperaturi, ci vorbim şi despre forma precipitaţiilor pentru că, începând de mâine noapte, aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde toată ţara. Vor fi lapoviţe şi ninsori în multe zone ale ţării, mai ales în jumătatea de nord a teritoriului. La munte va ninge, se va depune strat consistent de zăpadă. Fenomenele cele mai severe vor fi începând de mâine noapte şi vor ţine până spre miercuri.”, a precizat Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM.

Semnificația vortexului polar

Mulți spun că acest fenomen face ca polul nord să se deplaseze tot mai mult către sud. Dar ce este, de fapt, vortexul polar și ce consecințe are asupra climatului emisferei nordice.

Conform CNN, atunci când ne referim la vortex polar, facem referire la o zonă mare de presiune scăzută care se formează aproape de polii Pământului. De regulă, acest vortex polar este mai răspândit la polul nord decât în alte regiuni.

Polul nord este o zonă cu presiune scăzută, care conține aer rece intens, iar temperaturile să scad dramatic. Acestea se numesc vârtejuri, deoarece se referă la rotația pe care o are vântul în sensul invers acelor de ceasornic și permite aerului rece să rămână mai mult timp lângă poli.

Cum se produce, de fapt

În mod normal, vortexul polar este mai slab vara și se intensifică iarna. În jurului polului nord, aerul extrem de rece se menţine de obicei la altitudini de 25 – 50 de kilometri, formând un vortex polar, care se învârteşte asemenea unui ciclon. Uneori, acestă masă de aer rece este dislocată și se propagă către zonele de sud.

În sezonul de iarnă, vortexul polar este asociat cu valuri extreme de frig. Acest fenomen meteo nu se limitează doar la zonele din America, ci a început să fie frecvent și în regiuni din Europa și Asia. Din păcate, oamenii de ştiinţă nu au identificat cauza exactă a acestui fenomen care se produce tot mai des în ultimii ani.

De asemenea, vortexul polar din zonele joase este înconjurat de vânturi puternice, care circulă în sensul acelor de ceasornic.

Adevărata problemă apare atunci când fluxul este slăbit de o încălzire bruscă a stratosferei. Drept urmare, atunci când stratosfera se încălzește rapid, vortexul polar devine mai puțin stabil și trimite aerul polar spre sud, afectând multe zone. Cele mai extreme valuri de frig au fost înregistrate în 1977, 1982, 1985 și 2014.

Vezi și: Cele mai bizare fenomene meteo, explicate pe larg: ce sunt uraganele și cum se formează, de ce ar trebui să ne temem de ele