13 oct. 2023 | 09:51

Ce este PassKey, tehnologia care înlocuiește parolele la Google

ACTUALITATE
Ce este PassKey, tehnologia care înlocuiește parolele la Google

Google a anunțat trecerea la utilizarea metodei de autentificare cu passkey-uri ca mod implicit de logare în cadrul serviciilor sale.

Gigantul vrea, astfel, să înlocuiască treptat parolele tradiționale, cu care ne-am obișnuit cu toții, de ani de zile.

Vezi și: Google Chrome îți sporește securitatea: cum te ajută să ai grijă de parole, de acum încolo

Noutatea de la Google care îți face viața mai ușoară

Astfel, pentru a accesa conturile Google, inclusiv Gmail, YouTube și Drive, utilizatorilor li se va solicita să utilizeze un passkey în locul parolei.

Passkey reprezintă o modalitate mai sigură, mai comodă și mai rapidă de autentificare, folosind două chei secrete. Una dintre aceste chei este reprezentată de stocare pe dispozitivul utilizatorului, în timp ce cealaltă se află pe serverele serviciilor online, ca „double check”.

Aceste chei sunt comparate ulterior pentru a confirma identitatea utilizatorului. Autentificarea cu passkey poate implica verificarea facială sau a amprentei, cel mai probabil.

Vezi și: Google renunță la parolele clasice: schimbarea care îți protejează conturile de hackeri, în sfârșit

Cum funcționează PassKey, mai exact

De exemplu, un utilizator care a creat un passkey pe un dispozitiv cu funcție de recunoaștere facială se va putea autentifica utilizând această metodă, fără a mai fi nevoie să își amintească sau să introducă o parolă, ceea ce l-ar scuti, evident, de multe bătăi de cap.

Este important de menționat că autentificarea cu parolă va rămâne o opțiune disponibilă, dar doar ca alternativă la autentificarea cu passkey.

Google se alătură, în acest fel, altor mari companii precum Apple și Microsoft în susținerea și promovarea acestei tehnologii ca o alternativă mai sigură și mai modernă la parolele tradiționale.

Se speră ca aceasta să fie mult mai sigură în fața atacurilor cibernetice.

Vezi și: Google îți face viața mai ușoară și mai sigură: ce funcții noi are

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele