09 iul. 2023 | 13:11

Ce descoperă în pământ tot mai mulți fermieri atunci când ară. E dezastruos: ”Nimeni nu vrea să le ia nici gratis”

ACTUALITATE
Ce descoperă în pământ tot mai mulți fermieri atunci când ară. E dezastruos: ”Nimeni nu vrea să le ia nici gratis”

Când vine vorba de câmpurile arabile, mai ales cele din sudul țării, mulți fermieri au ajuns să se plângă de dezastrele pe care le găsesc în momentul arării acestora. Paradoxul este că aceste situații sunt lăsate tot de ei, iar acum nu știu ce să mai facă. Citește mai departe și află ce descoperă în pământ tot mai mulți fermieri atunci când ară.

Dezastrele din bazinele legumicole românești

Ca urmare a schimbării climei și a temperaturilor extrem de ridicate, mulți fermieri au ales să-și cultive legumele în solarii, asta implicând construcția acestora și acoperirea lor cu folii de plastic. În ultimii ani, cel puțin în zona de sud a țării, bazinul legumicol românesc a cunoscut o creștere a acestor sisteme de cultivare.

Vezi și: Ce se întâmplă cu legumele fermierilor români. Bieții oameni trăiesc o reală dramă după o vară de muncă

Pe de altă parte, s-a a ajuns acum în situația să se plângă de ceea ce descoperă în pământ tot mai mulți fermieri atunci când ară. Pe măsură ce numărul fermelor solare crește, crește și dezbaterea privind ceea ce se întâmplă cu foliile care nu mai sunt de folosință, devenid astfel, deșeuri.

Fermierii au devenit foarte dependenți de plastic

Din păcate, datele arată că fermierii, ca și restul societății, au devenit foarte dependenți de plastic, polietilenă și toate celelalte materiale sintetice. Ați fi uimiți de cantitatea de containere de plastic, pungi de polietilenă și ambalaje care ajung la o fermă. Chiar și sfoara de balotat, atât de utilă încât justifică faptul că este descrisă ca fiind prietenul fermierului, este făcută din polipropilenă în zilele noastre.

Vezi și: Cum să faci un solar simplu și rapid, pentru a avea verdețuri proaspete toată primăvara

Plasticul ne permite să cultivăm ceea ce odinioară erau considerate culturi exotice în zonele mai reci ale țării, unde sezoanele de creștere mai scurte limitează randamentul acestora. Au fost dezvoltate utilaje moderne pentru a întinde folii de plastic biodegradabil pe câmpurile cultivate și a le fixa pentru a nu fi luate de vânt.

Fiind biodegradabil, plasticul se descompune în mod natural în timpul verii și aproape că a dispărut până la sfârșitul sezonului de creștere. Dar, se pare că nu toți își permit să dea câteva mii de euro pe folii de plastic biodegradabil, rezumându-se la clasicele folii de plastic, iar asta a dus la o situație aproape dezastruoasă în anumite zone din România.

Plastic pamant fermieri folie solare

Pe câmpurile din sudul țării, chiar în zona marilor bazine legumicole, dezastrul se vede cu ochiul liber. De ani de zile, fermierii au îngropat aici foliile sau le-au dat foc (Foto captura Pro TV)

Ce descoperă în pământ tot mai mulți fermieri atunci când ară

Așa cum spuneam bazinul legumicol românesc din sudul țării s-a axat pe astfel de ferme, sau solarii, majoritatea dintre ele având ca protecție foliile de plastic clasic, fără a avea calități biodegradabile. Dar, în multe situații aceste folii, care nu mai sunt folosite, ajung să devină deșeuri ascunse chiar pe câmpurile pe care aceiași fermieri s-apucă să are în această perioadă din an.

Vezi și: Se dau 100.000 de euro de la Stat pentru acești români. E oficial, legea promulgată de Klaus Iohannis

În județul Dolj, ca urmare a escaladării acestui fenomen, autoritățile locale din mai multe localități au constuit puncte de colectare a acestor deșeuri, iar acestea, în mod nromal, trebuiau colectate de firmele de specialitate, numai că spațiile de colectare sunt acum supraaglomerate, având în vedere că nu există interes din partea acestor firme de a le colecta.

Unii din primari spun că fenomenul este din ce în ce mai mare, iar dacă nu se încearcă găsirea unor soluții, terenurile agricole vor fi contaminate în mai puțin de 10 ani, devenind astfel imposibil de folosit.

”Dacă vom continua în felul asta, în 10 ani de zile terenul vă fi contaminat și imposibil de cultivat.

Nimeni nu vrea să le ia nici gratis, le oferim, le și încărcam, facem orice, numai să nu ajungem din nou în situația să le îngropăm sau să le ardem.”, se plâng unii fermieri pentru știrile PRO TV.

De cealaltă parte, reprezentații firmelor de colectare spun că aceste folii de plastic trebuie să nu fi fost contaminate cu nisip sau substanțe nocive. Explicația este că, dacă sunt contaminate, nu mai pot fi colectate și ulterior reciclate.

Autoritățile de mediu spun că vor demara controale în localitățile unde există acest nou fenomen, iar fermierii particulari găsiți vinovați de necurățarea corectă a terenurilor arabile, pot primi amenzi între 5.000 și 15.000 de lei, iar asociațiile, ca persoană juridică, amenzi între 20.000 și 40.000 de lei.