20 iul. 2021 | 15:00

Ce se întâmplă cu legumele fermierilor români. Bieții oameni trăiesc o reală dramă după o vară de muncă

News
Ce se întâmplă cu legumele fermierilor români. Bieții oameni trăiesc o reală dramă după o vară de muncă
Tone de legume putrezesc în solarii

Agricultura românească este încă blocată când vine vorba de comercializarea produselor. România se poate lăuda cu producții bune la hectar, atât pentru fructe, cât și pentru legume. Cu toate astea nu poate maximiza culturile. Motivul este că îi lipsește lanțul alimentar pentru a livra produse de calitate. Legumele fermierilor români ajung să se strice și să fie aruncate sute, poate mii de tone din această cauză.

Legumele fermierilor români se strică în depozite

Legumele fermierilor români au ajuns într-o adevărată criză. Deși există programe de finanțare și unele supermarket-uri au decis să achiziționeze produse autohtone, legumele fermierilor români ajung să se strice în depozite. Un motiv ar fi faptul că fermierii români nu sunt organizați sub nicio formă legală de asociere.

Din acest motiv, majoritatea produselor lor sunt vândute în piețe sau chiar la poarta din fața casei. Un alt factor ar fi fost decizia fostului ministru al agriculturii, Petre Daea. Fostul ministru iniția ideea de a se amesteca în lanțul economic și de a distruge piața competitivă pentru legumele fermierilor români.

Statul român a înființat Unirea Agro-Food House, o companie de stat, care ar trebui să adune de la fermieri legumele românești care să fie vândute prin propriul lanț alimentar. Din păcate această inițiativă nu a dat rezultatele scontate, iar legumele românești ajung să se strice.

În acest moment în România sunt câteva milioane de fermieri. Cei mai mulți sunt fermieri de subzistență care nu dețin mai mult de jumătate de hectar și fermă pentru propriul consum. Datele au fost confirmate și de Emil Dumitru, vicepreședinte al Federației Naționale Pro Agro.

„Nu am organizat fermieri și nu avem o piață organizată. Nu am discutat încă ce măsuri ar trebui luate pentru a nu mai vinde produse din materii prime. Nu ar trebui să ne laudăm cu absorbția fondurilor europene dacă nu avem impact economic.

Dacă nu transformăm materiile prime în produse procesate cu valoare adăugată. În acest moment, ar trebui să finanțăm industria alimentară, astfel încât să putem trece la enormul pas economic care îi va ajuta pe fermieri.”, declara anul trecut Emil Dumitru.

Tone de legume putrezesc în solarii

Anul 2021 a adus și superproducții la legumele fermierilor români. Sunt tone întregi de castraveți, de exemplu, care ajung să putrezească în solarii pentru că fermierii nu au cui și unde să le vândă. Deși au coborât prețurile, în unele cazuri la 30 de bani pe kg, nici așa nu există o piață angro de desfacere pentru legumele fermierilor români.

Drama este cu atât mai mare pentru legumele fermierilor români, cu cât s-a ajuns ca tone întregi să fie aruncate, sau vândute direct în fața porții de majoritatea fermierilor. Cele mai recente date despre agricultura românească, pe site-ul Ministerului Agriculturii, sunt din 2016.

Conform acestor date, 228.100 ha de teren au fost cultivate cu o producție totală de 3,3 milioane de tone când vine vorba de legumele românești. În sectorul fructelor, România avea 138.000 ha, cu o producție totală de 1,2 milioane tone. Merele și prunele au fost cultivate pe mai mult de trei sferturi din acel teren.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Lista artiștilor care vor cânta la Neversea 2024. Surprize mari pentru petrecăreți
EVZ.ro
Părinții victimelor lui Vlad Pascu, revoltați după întrebările pe care le-au primit la proces din partea Ancuței Popoviciu. Ce s-a întâmplat în sala de judecată: ”Nu mai am cuvinte”
Spynews
O nouă taxă obligatorie în România. Legea intră în vigoare de la 1 iulie
Capital.ro
Un nou val de aer rece cuprinde România. Meteorolog: "Scad temperaturile!"
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
REGULA pentru toți românii care cumpără medicamente. Este OBLIGATORIU
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Rugăciune făcătoare de minuni către Maica Domnului, care se rostește de Izvorul Tămăduirii. Aduce vindecare persoanelor bolnave
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro