04 oct. 2023 | 14:07

Ce am avut de câștigat că am intrat în UE, în 2007. Analiză la rece, după 16 ani

ACTUALITATE
Ce am avut de câștigat că am intrat în UE, în 2007. Analiză la rece, după 16 ani

Porțile Uniunii Europene s-au deschis pentru România în anul 2007, moment în care am fost primiți în marea familie europeană alături de vecinii noștri bulgari.

Ce a avut România de câștigat de pe urma acestei aderări? Ei bine, la 16 ani de la momentul istoric, jurnaliștii Bloomberg realizează o analiză și pun pe tapet marele avantaje economice de care se bucură țara noastră, ca membră a comunității UE.

România în UE. Ne-a fost bine sau rău?

Un prim aspect la care jurnaliștii se uită și care este grăitor pentru beneficiile țării noastre ca membră a UE vizează evoluția Produsului Intern Brut (PIB).

Conform analizei, se pare că din momentul aderării s-a consemnat o creștere importantă a economiei naționale.

Totodată, se observă și o îmbunătățire a nivelului de trai, se mai punctează în analiza citată. Nu în ultimul rând, se vorbește despre faptul că aderarea la marea familie europeană ne-a mai ajutat și din perspectiva creșterii investițiilor efectuate în România.

În analiza respectivă se oferă și un exemplu al unui tânăr român, a cărui viață cu siguranță reflectă realitatea în majoritatea experiențelor trăite de cetățenii români.

„Bogdan Prelipcean și-a folosit primele salarii pentru a-și ajuta părinții să construiască o baie interioară.

Un deceniu și jumătate mai târziu, românul de 33 de ani are un apartament nou construit, două mașini și o motocicletă”, spun jurnaliștii.

Exemplul acesta este grăitor pentru impactul aderării la nivelul cetățeanului de rând, iar majorând proporțiile cam același lucru s-a întâmplat și la nivelul economiei naționale.

Practic, aderarea la UE ne-a adus condiții de dezvoltare și prosperitate, iar dacă și din plan intern se vor depune eforturi pentru a urma calea statului de drept și al dezvoltării economice, această țară are toate șansele să se propulseze pe culmile succesului, fiindcă nu duce lipsă nici de oameni inteligenți și muncitori și nici de resurse proprii.