Cât de rari sunt trifoii cu patru foi, de fapt, și de ce aduc noroc: explicația științifică
De ce aduc noroc trifoii cu patru foi? Poate că este, pur și simplu, pentru că sunt atât de rari – prin definiție, găsirea unuia este dovada că ai primit un pic de noroc în plus pentru ziua respectivă.
Dar cât de rari sunt cu adevărat? O statistică des auzită susține că doar aproximativ unul din 10.000 de trifoi au patru frunze, ceea ce îi face de aproximativ 500 de ori mai rari printre trifoi. Dar asta nu este chiar adevărat – din câteva motive.
În primul rând, în 2017, o echipă de cercetători care lucrează pentru site-ul web Share the Luck a efectuat o analiză a 5,7 milioane de trifoi, constatând că probabilitatea de a găsi un trifoi cu patru foi de fapt era ca unul din 5.000. Este de două ori mai probabil decât statistica tradițională „unul din 10.000”, așa că șansele tale de a găsi unul sunt deja destul de ridicate.
Explicația științifică pentru trifoii cu patru foi
Dar chiar și atunci, există mai mulți factori în joc. Cu unele tipuri de trifoi – și o planificare atentă a mediului – șansele de a crește frunza în plus pot fi mult mai mari.
„Au fost selectate soiuri care produc până la 50% din frunze cu patru foliole”, a declarat John Frett, directorul Grădinii Botanice de la Universitatea din Delaware.
„Combinat cu faptul că trifoiul se răspândește prin tulpini subterane, un petic mare de trifoi poate crește cu o capacitate mare de a produce frunze mai mari decât cele normale cu patru foliole, ceea ce duce la o rată crescută de descoperire”.
În general, a avea patru frunze este o trăsătură recesivă la trifoi – iar la plante, astfel de trăsături pot fi chiar mai greu de transmis decât la animale.
„În timp ce cromozomii umani vin în perechi potrivite, trifoii au patru copii ale fiecărui cromozom per celulă”, a explicat Luis Villazon, profesor de știință și tehnologie, pentru Science Focus.
„Gena responsabilă pentru trifoiul cu patru frunze este „recesivă”, ceea ce înseamnă că planta va produce doar patru frunze dacă are gena cu patru frunze pe toți cei patru cromozomi, ceea ce este o întâmplare rară”.
Desigur, dacă genetica este cheia, poate că este posibil să-ți faci singur norocul, te-ai putea gândi – doar selectează patru frunze în loc de trei, în același mod în care oamenii au conceput atât de multe alte specii de-a lungul mileniilor. Dar chiar și astăzi, cu tehnologia de editare genetică precum CRISPR și progrese uriașe în știința culturilor, trifoiul cu patru frunze rămâne încăpățânat de evaziv.