25 aug. 2023 | 14:14

Cât cheltuie românii lunar pe mâncare comparativ cu alte țări și de câți bani avem nevoie pentru alimente. Ce spun statisticile

ACTUALITATE
Cât cheltuie românii lunar pe mâncare comparativ cu alte țări și de câți bani avem nevoie pentru alimente. Ce spun statisticile

Alimentele și băuturile nealcoolice reprezintă aproximativ 25,2% din cheltuielile alocate bunurilor și serviciilor în România, nivel similar cu cel înregistrat în țări precum Tunisia (24,2%), Mexic (26,2%) și Turcia (27,3%), potrivit unei analize realizate de portalul Picodi.com.

Cât cheltuie românii lunar pe mâncare

Diversitatea cheltuielilor pentru produse alimentare variază considerabil în funcție de țară, acoperind un spectru de la câteva procente până la peste jumătate din totalul cheltuielilor de consum. România ocupă poziția a 55-a într-un clasament al celor 105 țări analizate de Picodi.com, în funcție de acest criteriu.

Conform statisticilor locale, ponderea produselor alimentare și băuturilor nealcoolice în totalul cheltuielilor casnice a fost și mai semnificativă. În primul trimestru, aceste categorii de produse, în valoare de 1301 de lei pe gospodărie, au reprezentat 35,1% din totalul cheltuielilor de consum, conform Institutului Național de Statistică (INS).

Portalul Picodi.com a investigat datele statistice din 105 țări și a analizat sumele cheltuite de oameni în întreaga lume pentru cumpărături, scrie Economedia.

Conform rezultatelor, în funcție de țară, proporția cheltuielilor pentru produsele alimentare variază între câteva procente și peste jumătate din totalul cheltuielilor de consum.

Țări precum SUA (6,7%), Singapore (8,4%), Marea Britanie (8,7%), Irlanda (9,2%) și Elveția (9,9%) înregistrează procente mici ale cheltuielilor pentru alimente și băuturi nealcoolice.

Românii cheltuie 171 de euro pe lună pe mâncare

În clasamentul analizat, România se plasează pe locul 55 din cele 105 țări, unde alimentele și băuturile nealcoolice reprezintă 25,2% din totalul cheltuielilor pentru bunuri și servicii. Această proporție se aseamănă cu cea înregistrată în Tunisia (24,2%), Mexic (26,2%) și Turcia (27,3%).

În privința țărilor analizate, cele mai mari procente ale cheltuielilor pentru alimente se întâlnesc în Nigeria (59%), Myanmar (56,6%) și Kenya (56,1%).

În ceea ce privește Europa, cheltuielile cele mai ridicate pentru cumpărături sunt înregistrate în Elveția (325 EUR/lună), urmată de Norvegia (308 EUR/lună) și Danemarca (281 EUR/lună), acest fapt fiind explicat prin nivelul general ridicat al prețurilor în aceste țări.

În medie, un român cheltuiește aproximativ 171 de euro pe lună pentru alimente.

Cele mai mici cheltuieli pentru produsele alimentare sunt înregistrate în Ucraina (98 EUR/lună), Belarus (89 EUR/lună) și Moldova (88 EUR/lună).

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în primul trimestru al anului 2023, veniturile totale medii lunare au însumat 6979 de lei pentru o gospodărie, ceea ce reprezintă 2797 de lei pentru fiecare persoană, în termeni nominali.