Pentru prima dată în o sută de ani, un papirus complet din „Cartea Morților” a fost descoperit la Saqqara.
Arheologii din Egipt au descoperit un papirus lung de 16 metri care conține secțiuni din Cartea Morților. Documentul vechi de peste două mii de ani a fost găsit într-un sicriu dintr-un mormânt, la sud de piramida în trepte a lui Djoser, la Saqqara.
Cartea Morților, care conține secrete macabre, a fost descoperită abia în anul 2020. Un manuscris, păstrat într-unul dintre cele 60 de sarcofage descoperite acum trei ani în necropola Saqqara, la sud de Cairo, Egipt, corespunde unuia dintre cele mai vechi texte funerare egiptene, și anume Cartea Morţilor. Așadar, a fost o descoperire fabuloasă în Egipt. Cartea Morților a fost dezgropată și aceasta conține vrăji practicate de vrăjitori antici. De asemenea, conține secrete macabre vechi de 2.500 de ani.
În plus, lucrarea conţine şi laude aduse divinităţilor de la acea vreme, cântece, precum şi rugăciuni. Obiecte personale ale celui trecut în neființă, precum și hrană, bijuterii şi tot ceea ce iubea acesta în viaţa de pe pământ erau îngropate odată cu el. Astfel, cel decedat putea înfrunta obstacolele din călătoria pe care avea să o facă către lumea de dincolo.
Există multe texte din Cartea Morților, iar analiza noii descoperiri poate arunca lumină asupra tradițiilor funerare egiptene antice. Lucrările de conservare sunt deja finalizate, iar papirusul este tradus în arabă, potrivit unei declarații, care a fost lansată în legătură cu un eveniment care marchează Ziua Arheologilor Egipteni, pe 14 ianuarie.
Așadar, acesta este primul papirus complet descoperit la Saqqara, în mai bine de o sută de ani, a declarat Mostafa Waziry, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților, potrivit comunicatului.
Ca referință, piramida în trepte a lui Djoser a fost construită în timpul domniei faraonului Djoser (care a condus în jurul anului 2630 î.Hr. până în 2611 î.Hr.) și a fost prima piramidă construită de egipteni. Zona din jurul piramidei în trepte a fost folosită pentru înmormântări de milenii. Într-adevăr, sicriul care a găzduit papirusul nou găsit datează din perioada târzie (în jur de 712 î.Hr. până la 332 î.Hr.), a declarat Zahi Hawass, fostul ministru al Antichităților din Egipt, într-un e-mail, pentru Live Science. Informațiile despre cine a deținut papirusul și data exactă a acestuia vor fi anunțate în curând, a spus Hawass.
Cartea Morților este un nume modern dat unei serii de texte despre care egiptenii credeau că ar ajuta morții să navigheze în lumea de dincolo. Au fost utilizate la scară largă în timpul Noului Regat (în jur de 1550 î.Hr. până la 1070 î.Hr.).
În timp ce 16 metri sunt lungi, există și alte exemple de papirusuri din Cartea Morții de această lungime sau chiar mai mari.
„Există multe manuscrise care ar fi avut o lungime similară, dar manuscrisele în papirus ale textelor religioase egiptene antice pot varia destul de dramatic în lungime”, a declarat Foy Scalf, șeful arhivelor de cercetare de la Universitatea din Chicago.
Scalf, care nu a fost implicat în cea mai recentă descoperire, dar deține un doctorat în egiptologie, a remarcat că există papirusuri din Cartea Morților care măsoară peste treizeci de metri lungime.
Acesta pare a fi al doilea papirus care conține texte din Cartea Morților, care a fost găsit la Saqqara în ultimul an. În 2022, un papirus fragmentar de patru metri lungime, care conține texte din Cartea Morților, a fost găsit la Saqqara într-un puț funerar, lângă piramida faraonului Teti (care a domnit în jurul anului 2323 î.Hr. până în 2291 î.Hr.). Avea scris pe ea numele proprietarului său, un bărbat pe nume „Pwkhaef”.
În ciuda faptului că a fost îngropat lângă piramida faraonului Teti, Pwkhaef a trăit cu secole după domnitor. Puțurile funerare în care a fost găsit acest papirus datează din dinastiile a XVIII-a și a XIX-a ale Egiptului (1550 î.Hr. până la 1186 î.Hr.). Cu toate astea, practica de a fi îngropat lângă piramida unui fost conducător era populară în Egipt la acea vreme.
Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi egipteni de la Ministerul Turismului și Antichităților, care încă nu a publicat imagini ale documentului antic. Potrivit declarației, papirusul va fi expus în curând într-un muzeu egiptean.