Carnea cultivată în laborator, de până la 25 de ori mai rea pentru mediu decât carnea de vită
Consolidarea producției de carne cultivată în laborator nu este încă fezabilă.
Creșterea de burgeri și fripturi din celule cultivate poate fi văzută ca viitorul industriei cărnii, dar o nouă analiză indică faptul că producția în masă a cărnii cultivate în laborator folosind tehnologiile actuale ar putea fi considerabil mai proastă pentru mediu decât carnea de vită reală. În prezent, carnea pe bază de celule animale (ACBM) este produsă doar la scară foarte mică și cu o pierdere economică, deși un studiu recent sugerează că extinderea procesului ar putea elibera de patru până la 25 de ori mai multe emisii decât industria globală a cărnii de vită.
De ce poluează carnea de laborator
Potrivit autorilor studiului, „miliarde de dolari investiționali au fost alocați în mod specific sectorului ACBM, cu teza că acest produs va fi mai ecologic decât carnea de vită”. Cu toate acestea, deși carnea cultivată în laborator elimină cerințele de pământ, apă și antibiotice ale creșterii vitelor, cercetătorii explică că o mare parte din interesul pentru carnea de cultură a fost determinată de analize inexacte ale emisiilor de carbon.
Problema, spun ei, este că multe dintre aceste rapoarte au modelat impactul climatic al ACBM folosind tehnologii care fie nu există, fie este puțin probabil să funcționeze. De exemplu, un studiu des citat a estimat emisiile de carbon ale producției de ACBM utilizând hidrolizat de cianobacterie, ca materie primă pentru celule. Cu toate acestea, cercetătorii acestei ultime analize explică că „aceasta nu este o tehnologie sau materie primă care este utilizată în prezent pentru proliferarea celulelor animale și nici nu este una care este în prezent aproape de fezabilitate”.
Alte rapoarte foarte populare au încercat să analizeze impactul asupra mediului al cărnii de cultură produsă cu componente de mediu de cultură de calitate alimentară. Cu toate acestea, în prezent, procesul este posibil numai folosind amestecuri de nutrienți de calitate farmaceutică, care sunt purificate la un nivel mult mai ridicat.
Acest proces de purificare este cel care reprezintă în prezent majoritatea emisiilor asociate cu producția ACBM, spun cercetătorii. În special, îndepărtarea endotoxinelor – care sunt eliberate de bacterii în mediu – este absolut esențială pentru crearea cărnii de cultură, deoarece chiar și cantități mici din aceste toxine în mediul de creștere pot împiedica proliferarea celulelor.