22 feb. 2023 | 10:17

Belgia, anchetă după o navă de spionaj rusă a fost observată în Marea Nordului

ULTIMA ORĂ
Belgia, anchetă după o navă de spionaj rusă a fost observată în Marea Nordului

Belgia a lansat o anchetă după ce o presupusă navă de spionaj rusă a fost observată în largul coastei sale din Marea Nordului, probabil pentru a supraveghea legături cheie de energie și comunicații, a declarat marți un ministru.

Anchetă după nava de spionaj rusească din Belgia

Nava a fost reperată în noiembrie, după ce a fost semnalată în apele olandeze și își oprise baliza AIS, un dispozitiv obligatoriu care permite autorităților maritime să identifice și să urmărească navele.

Ministrul justiției, Vincent Van Quickenborne, care este și ministrul belgian pentru Marea Nordului, a declarat: „Nu cunoaștem motivele exacte ale acestei nave rusești, dar să nu fim naivi.

„Mai ales dacă se comportă în mod suspect în apropierea parcurilor noastre eoliene, a conductelor de gaz submarine și a cablurilor de date, precum și a altor infrastructuri critice”, a adăugat el.

Van Quickenborne a declarat că autoritățile maritime belgiene au început propria investigație și că lucrează cu alte state de pe coasta Mării Nordului pentru a spori securitatea.

O declarație a biroului ministrului a spus: „Trecerea acestei nave ar trebui, fără îndoială, să fie privită în contextul mai larg al războiului din Ucraina”.

Rusia și Occidentul, pe un butoi de pulbere

Relațiile deja tensionate ale Rusiei cu Occidentul au intrat în criză anul trecut, când Moscova a lansat invazia în Ucraina, iar membrii UE și NATO, inclusiv Belgia, au răspuns cu sancțiuni.

Pe lângă aprovizionarea Ucrainei cu arme avansate, puterile NATO au căutat să își consolideze propriile apărări, inclusiv împotriva unui potențial sabotaj maritim secret.

În luna septembrie a anului trecut, o serie de bombardamente subacvatice au distrus secțiuni ale conductelor Nord Stream, care transportau anterior gaze naturale rusești către Germania.

Țările occidentale au acuzat Rusia pentru exploziile din septembrie, dar Moscova a acuzat Occidentul de sabotaj, iar niciuna dintre părți nu a prezentat dovezi concludente.

La 11 ianuarie, NATO și UE au înființat un grup de lucru comun pentru a consolida protecția infrastructurii vitale a Europei, în special a aprovizionării cu energie.

Van Quickenborne a declarat că nava suspectă a părut să acorde o atenție deosebită parcurilor eoliene offshore din Belgia.