13 aug. 2023 | 23:50

Bani de la stat pentru româncele care nu mai vor să stea pe banii bărbatului

ACTUALITATE
Bani de la stat pentru româncele care nu mai vor să stea pe banii bărbatului

Astăzi, româncele trăiesc în cea mai privilegiată epocă istorică, ce le permite să fie independente și să-și pună în aplicare ideile de afaceri care le pot aduce faimă, succes, bani și tot ce pot visa ele de la viață, dar mai ales independență.

Femeile care au pășit deja pe calea antreprenoriatului depun eforturi pentru a le deschide drumul și celorlalte, care au idei de afaceri și care au nevoie de finanțare pentru a le aplica.

În acest sens, un mesaj deosebit de important vine de la membrele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF.

Conform sursei citate, în premieră, femeile antreprenoare din România ar putea avea acces la granturi şi garanţii pentru împrumuturi prin programul “Promovarea Dezvoltării Antreprenoriatului Feminin” iniţiat de CONAF, care va fi creat în colaborare cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Prima reuniune tehnică între reprezentanţii Cabinetului Ciolacu şi cei ai Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a avut pe agenda de lucru necesitatea unor politici publice care să faciliteze accesul femeilor antreprenor la finanţare, dezvoltarea strategiei naţionale pentru antreprenoriatul feminin în contextul aderării la OECD, accesul antreprenoarelor la fondurile europene, impactul digitalizării asupra societăţii şi economiei şi importanţa prezenţei organizaţiilor reprezentative pentru antreprenoriatul feminin în structurile de decizie ale Consiliului de Export.

Mesaj important, în premieră, pentru femeile din România care vor să-și deschidă propria afacere

„Am purtat dialog amplu şi constructiv pentru un viitor sustenabil, centrat pe egalitate de gen, diversitate şi stimularea inovaţiei. Susţinerea antreprenoriatului feminin nu este doar o chestiune de egalitate de gen, ci un element cheie pentru accelerarea progresului economic şi social al ţării noastre. Am insistat asupra recomandărilor OECD pentru susţinerea antreprenoriatului feminin, fundamentate de studii care arată că diversitatea de gen duce la creşterea productivităţii companiilor atât în termenii valorii de piaţă cât şi în cei ai veniturilor şi, în final la creşterea economică susţinută”, a declarat Cristina Chiriac, preşedinta CONAF.

Femeile antreprenor cunosc importanța accesului la finanțare, motiv pentru care militează activ și cer implicare din partea autorităților, astfel încât banii să nu reprezinte o piedică în calea unui business ce poate aduce independența femeilor, poate crea noi locuri de muncă, dar totodată poate contribui la bugetul de stat.

„Avem nevoie de politici guvernamentale pentru asigurarea accesului la finanţare al întreprinderilor deţinute, controlate sau conduse de femei. Credem că ajutoarele de stat prin granturi şi garanţii sunt esenţiale. Deşi în Uniunea Europeană există reglementări privind ajutorul de stat pentru antreprenoriatul feminin încă din 2009, când statelor membre li se permitea să acorde granturi de până la un milion de euro firmelor nou înfiinţate de femei, fără să treacă prin procesul notificării către Bruxelles, noi nu am implementat aceste facilităţi.

Considerăm că guvernele trebuie să încurajeze băncile să acorde împrumuturi antreprenoarelor, inclusiv prin rate ale dobânzilor adecvate riscului (real), finanţare combinată şi furnizarea de garanţii sau facilităţi de partajare a riscului şi refinanţare cu costuri reduse şi pe durată mai lungă. În absenţa unor astfel de stimulente, procesele şi sistemele bancare pot ignora problemele specifice antreprenoriatului feminin. Prin crearea unui mediu favorabil şi unui cadru financiar sensibil la dimensiunea de gen, care dă puterea femeilor să aibă acces la sprijinul şi finanţarea necesare pentru extinderea şi dezvoltarea afacerilor lor, Guvernul dă un impuls favorabil creşterii economiei româneşti”, a adăugat Cristina Chiriac.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele