Avertismentul îngrijorător al producătorului „Shrek”: „Inteligența artificială va distruge locurile de muncă din domeniul animației”
Odată cu apariția inteligenței artificiale puternice, industria animației se află într-o situație dificilă. Sau așa spune producătorul și directorul executiv Jeffrey Katzenberg, care a realizat Shrek.
Ce spune producătorul lui Shrek
El care crede că tehnologia va face filme de animație cu până la 90 la sută mai ieftine și va distruge locurile de muncă ale specialiștilor umani, desigur.
„Nu cunosc o industrie care va fi mai afectată decât orice aspect al media, divertismentului și creației”, a spus Katzenberg la forumul Bloomberg New Economy, citat de Bloomberg.
„În vremurile bune, s-ar putea să ai nevoie de 500 de artiști și de ani pentru a face un film animat de clasă mondială”, a adăugat producătorul „Shrek”.
Din perspectiva experimentată a lui Katzenberg, industria a suferit deja schimbări tumultuoase în ultimul deceniu, iar cu AI se pregătește să devină și mai puternică în deceniul care urmează.
„A fost exploziv în ultimii zece ani”, a spus Katzenberg, pentru The Hollywood Reporter.
„Cred că dacă te uiți la felul în care media a fost afectată în ultimii zece ani dela introducerea tehnologiei digitale, ceea ce se va întâmpla în următorul deceniu va fi de zece ori mai mare”.
Vezi și: Greva de la Hollywood pune ”bețe în roate” lansărilor de filme. Când vezi Dune 2, de fapt
Nu există nicio îndoială că AI a avut deja un impact uriaș asupra industriilor din afara animației – editori majori precum Red Ventures și Axel Springer și-au concediat scriitorii, iar giganții tehnologici precum IBM plănuiesc să înlocuiască mii de locuri de muncă cu această tehnologie.
Grevă la Hollywood. Ce reguli vor scenariștii de film și televiziune împotriva inteligenței artificiale
Scenariștii de film și televiziune de la Hollywood au intrat în grevă anul acesta, pentru că sunt nemulțumiți de salariile lor, dar și deoarece vor să fie instituite anumite reguli împotriva inteligenței artificiale. Sindicatul scriitorilor din America (Writers Guild of America – WGA) a declanșat prima sa grevă din ultimii 15 ani, după ce nu a reușit să ajungă la un acord pentru salarii mai mari din partea unor studiouri ca Netflix și Walt Disney.
„Poziția lor inflexibilă în această negociere a trădat dorința de a devaloriza și mai mult profesia de scriitor”, a transmis WGA.
Scenariștii susțin că au avut de suferit din punct de vedere financiar în timpul creșterii notorietății serviciilor de streaming, în parte din cauza sezoanelor mai scurte și a plăților reziduale mai mici.
Vezi și: Lansarea Dune 2, de anul acesta, a fost amânată. Care este motivul
Statisticile arată că o jumătate dintre scenariștii de seriale TV lucrează în prezent la nivelul salariului minim, față de o treime în sezonul 2013-2014, conform datelor breslei.