24 oct. 2023 | 12:34

Avertismentul îngrijorător al oamenilor de știință: Emisiile globale vor atinge un nou maxim anul acesta

ACTUALITATE
Avertismentul îngrijorător al oamenilor de știință: Emisiile globale vor atinge un nou maxim anul acesta

Emisiile globale se preconizează că vor atinge un nou maxim în 2023, avertizează oamenii de știință.

Emisiile globale de dioxid de carbon ce cauzează încălzirea planetei sunt de așteptat să crească cu aproximativ 1% și să atingă un nou maxim istoric în 2023, a declarat recent specialistul în climă din spatele cercetării preliminare.

Emisiile globale cresc îngrijorător

Oamenii de știință spun că poluarea cu carbon va trebui redusă aproape la jumătate în acest deceniu pentru a îndeplini obiectivele lumii de a limita încălzirea globală și de a evita efectele catastrofale asupra climei. Emisiile globale de CO2 ar trebui să scadă cu aproximativ cinci procente în acest an, a declarat Glen Peters, director de cercetare la institutul de cercetare climatică CICERO din Norvegia.

În schimb, ele au continuat să crească, potrivit cercetărilor sale, cu așteptările actuale că în 2023 emisiile vor crește între 0,5% și 1,5%.

„Ar fi foarte puțin probabil ca emisiile să scadă în 2023”, a spus el pentru AFP.

Vezi și Pământul pregătește un eveniment de încheiere a erei glaciare: ce legătură are încălzirea globală

Vezi și Groenlanda, esențială pentru viitorul planetei noastre. Ce se întâmplă dacă ignorăm încălzirea globală

Cifrele preliminare arată cât de greu va fi să reducem emisiile suficient de repede pentru a îndeplini obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Încălzirea peste acest prag riscă să declanșeze puncte ireversibile periculoase în sistemul climatic, avertizează oamenii de știință.

Analiza finală va fi publicată în decembrie, în timp ce liderii mondiali se întâlnesc în Emiratele Arabe Unite pentru negocierile ONU privind schimbările climatice, care urmează să fie dominate de luptele internaționale cu privire la viitorul combustibililor fosili, principala sursă de poluare cu CO2.

Planeta se încălzește

La începutul acestui an, Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a declarat că, pentru prima dată, cererea mondială de petrol, gaze și cărbune va atinge vârful în acest deceniu din cauza creșterii „spectaculoase” a tehnologiilor energetice mai curate și a mașinilor electrice. Dar organismul de pază energetică a avertizat, de asemenea, asupra impactului negativ al investițiilor sporite în combustibili fosili și al „emisiilor încăpățânat de mari” în timpul redresării economice post-pandemie și al crizei energetice determinate de invazia Ucrainei de către Rusia.

Peters a spus că energia curată ar trebui să înceapă să înlocuiască cererea de combustibili fosili: „Acest lucru nu pare să se întâmple încă într-un mod semnificativ, ceea ce este dezamăgitor”, a spus el.

„Cu toate acestea, iată-ne din nou, cu un nou vârf în 2022 și încă un alt vârf așteptat din nou în 2023”, a spus Peters.

„Preocuparea mea este că facem jumătate din treabă, creștem energie curată și nu facem cealaltă jumătate din treabă, trecând de la combustibilii fosili”.