19 oct. 2023 | 11:23

Groenlanda, esențială pentru viitorul planetei noastre. Ce se întâmplă dacă ignorăm încălzirea globală

ACTUALITATE
Groenlanda, esențială pentru viitorul planetei noastre. Ce se întâmplă dacă ignorăm încălzirea globală

Este greu de cuantificat cât de importantă este Groenlanda și stratul său de gheață de kilometri grosime pentru schimbările climatice.

Dacă toată acea gheață s-ar topi, marea s-ar ridica cu aproximativ șapte metri, totuși.

Dar ce se întâmplă dacă nu reușim să limităm încălzirea la 1,5 °C? Și ce se întâmplă dacă ulterior reușim să rectificăm această „depășire” și să reducem temperaturile?

O echipă de cercetători a publicat acum un studiu care explorează aceste întrebări.

Vezi și: Gheața Groenlandei se topește de trei ori mai repede decât la începutul secolului al XX-lea: ce înseamnă asta pentru mediu

Ce presupune experimentul oamenilor de știință

Pe scurt, munca lor arată cel mai sumbru scenariu de prăbușire a calotei glaciare și creșterea ulterioară a nivelului mării, dacă reușim să reducem temperaturile globale proiectate pentru după 2100.

Mai mult, cu cât aceste temperaturi scad mai devreme, cu atât există mai multe șanse de a reduce la minimum această topire a gheții și creșterea nivelului mării.

De exemplu, pe măsură ce aerul se încălzește, mai multă gheață se va topi, scăzând înălțimea suprafeței gheții și, prin urmare, expunând-o la temperaturi mai calde ale aerului și mai multă topire, chiar și fără încălzirea atmosferică continuă.

Deși mult mai complexe și nuanțate în realitate, procesele de feedback ca acesta impun ca încălzirea globală să fie limitată la 1,5 °C peste nivelurile preindustriale, pentru a evita catastrofele, cum ar fi colapsul la scară largă a stratului de gheață.

În esență, acestea împart stratul de gheață în zeci de mii de segmente 3D și aplică legile fizice ale mișcării gheții pentru a calcula modul în care fiecare segment se schimbă în mii de pași individuali, luând în considerare lucruri precum schimbările climatice anticipate, grosimea gheții, panta gheții și temperatura interiorului gheții și a bazei de gheață.

Vezi și: Cum ne-a învățat bomba atomică că rechinii din Groenlanda trăiesc până la 400 de ani

Concluziile cercetătorilor

Așadar, oamenii de știință au rulat două programe independente de ultimă generație care au putut simula modul în care calota de gheață din Groenlanda ar răspunde la diferite niveluri posibile de încălzire globală, pe parcursul a zeci de mii de ani.

Pentru a imita efectele depășirii pragului critic de 1,5 °C, acestea includ o traiectorie de încălzire treptată până la o temperatură „de vârf”, urmată de o perioadă în care temperatura se stabilizează la o „temperatura de convergență” finală, în general mai scăzută.

Dacă temperaturile ajung la 2 °C și rămân acolo, atunci modelele prezic colapsul substanțial al stratului de gheață după câteva mii de ani.

Cu toate acestea, lucrurile se schimbă dacă încălzirea este atenuată serios după 2100.

De exemplu, dacă temperatura se stabilizează până în anul 2200 la mai puțin de 1,5 °C de încălzire, atunci calota de gheață ar trebui să rămână mai mică decât în prezent, dar stabilă.

Cu toate acestea, o astfel de recuperare devine imposibilă dacă este nevoie de prea mult timp pentru a scădea temperaturile sau dacă temperatura de convergență rămâne prea ridicată.

În aceste scenarii, prăbușirea stratului de gheață și creșterea substanțială a nivelului mării devin aproape inevitabile.

Vezi și: Stratul de gheață din Groenlanda se subțiază dramatic: încălzirea globală face ravagii și ar trebui să ne îngrijorăm

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele