„Apocalipsa cuantică” profețită în doar câțiva ani: economiile lumii ar dispărea, iar băncile nu ar mai exista, spun experții
„Apocalipsa cunatincă”, așa cum au denumit-o specialiștii ar putea da totul peste cap, începând de la internet banking până la secretele guvernamentale. Experții afirmă că acest lucru s-ar putea întâmpla în doar câțiva ani.
Această teamă a fost pusă în atenție la începutul acestui an, când o lucrare academică a cercetătorilor chinezi a sugerat că un computer cuantic (o nouă tehnologie în curs de dezvoltare de Google și IBM, printre alții) ar putea rupe criptarea care ne menține în siguranță în mediul online.
Tim Callan, un ofițer șef cu experiență la compania de securitate cibernetică Sectigo, a avertizat că computerele cuantice, care există deja, deși într-o stare relativ primitivă, ar putea într-o zi „face ca criptarea pe care o folosim astăzi să nu mai fie adecvată scopului”, potrivit Daily Mail.
Avertismentul vine la scurt timp după ce cercetătorii de la Universitatea din Chicago au dezvăluit că lucrează la un internet cuantic care nu poate fi spart.
În prezent, computerele folosesc un sistem numit criptare cu cheie publică pentru a proteja informațiile, cum ar fi un mesaj digital. Dispozitivul utilizat deține două chei: una publică și una privată. Dispozitivul care încearcă să contacteze dispozitivul tău folosește cheia publică a acestuia pentru a cripa mesajul, transformându-l într-un număr foarte lung.
Ulterior, acesta poate fi deschis numai cu ajutorul cheii private a dispozitivului tău, care va afișa mesajul original. Acest lucru este practic inaccesibil pentru computerele tradiționale cărora le-ar lua aproximativ 300 de trilioane de ani pentru a sparge codul, după cum a afirmat Callan, în timp ce încearcă toate combinațiile posibile.
Dar experții se tem că dispozitivele cuantice vor putea să lucreze în cel mai scurt mod cu criptarea, care există încă din anii 1970, datorită designului lor. În timp ce mașinile tradiționale folosesc impulsuri electronice sau optice care reprezintă fie un zero, fie unu, mașinile cuantice folosesc un foton, o particulă de lumină, care poate fi setat la 0, unu sau ambele unu și zero.
Ce reprezintă „apocalipsa cuantică” și de ce se tem experții în securitate cibernetică
Flexibilitatea noilor mașini permite unui computer cuantic să codifice toate soluțiile posibile pentru o criptare, care apoi se vor anula reciproc pentru a dezvălui combinația potrivită.
„Evoluția computerelor cuantice creează o amenințare semnificativă la adresa securității datelor. Puterea lor imensă de procesare este capabilă să distrugă criptarea la mare viteză, lăsând vulnerabile datele important. Totul, de la detaliile contului bancar la dosarele medicale până la secretele de stat. Acest scenariu este atât de alarmant încât specialiștii îl numesc Apocalipsa cuantică”, a avertizat Callan.
Calculatoarele cuantice vor fi de milioane de ori mai rapide decât „calculatoarele clasice”, datorită faptului că folosesc „qubiți” care pot fi unul, zero sau ambele în același timp. Callan avertizează că în acest scenariu, denumit și de către experții în securitate cibernetică Q-Day, secretele lumii ar deveni vulnerabile pentru oricine are un computer cuantic suficient de puternic.
Au fost deja ridicate îngrijorări cu privire la acest lucru în cercurile guvernamentale, administrația Biden anunțând planuri încă de anul trecut de a-și actualiza securitatea pentru a se proteja împotriva unui atac cuantic.
Calculatoarele cuantice sunt încă la început, dar cele deja dezvoltate includ computerul IBM Osprey, dezvăluit în 2021, care are 400 de qubiți și este deja extrem de puternic. IBM susține că reprezentarea stării mașinii ar necesita mai mulți biți clasici (unu și zerouri) decât există atomi în univers.
Cercetătorii chinezi sugerează că chiar și un computer cuantic relativ mic, cu 378 de qubiți, ar putea sparge o criptare puternică. Experții au prezis că acest lucru ar putea avea loc în următorii opt până la 20 de ani.
Rezultatul critic al unui astfel de test ar fi să aflăm cât de mult i-ar lua unuia dintre aceste computere cuantice să spargă criptarea noastră standard. La urma urmei, există o mare diferență între, să spunem, șase luni și 10 ani. Companii de securitate cibernetică precum Sectigo și altele, inclusiv Arqit, proiectează criptare „cuantică sigură”, care ar fi imună la puterea computerelor cuantice.
Agenția Națională de Securitate (NSA) lucrează la algoritmi de criptare cu rezistență cuantică din 2015, spunând că vor continua „să evalueze utilizarea soluțiilor de criptare pentru a securiza transmiterea datelor în sistemele naționale de securitate”.