Angajații, plătiți din ce în ce mai bine: se vor umple de bani, de acum încolo
Vești bune pentru buzunarele angajaților. Statisticile ne arată o creștere importantă a costului orar al forţei de muncă.
Conform datelor oficiale, se pare că munca angajaților este din ce în ce mai valoroasă și, pe cale de consecință, mai bine plătită.
Un raport recent publicat de Institutul Național de Statistică (INS), arată că, în formă ajustată sezonier, costul orar al forței de muncă (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 11,22% în trimestrul patru al anului trecut.
Pe respectiva perioadă de referință, după cum arată INS, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.
Domeniile de activitate unde se câștigă din ce în ce mai mulți bani
Avem domenii de activitate unde evoluția costului orar al forței de muncă este mai pronunțată decât în altele. Spre exemplu, vorbim despre imobiliare, cu o creștere de 19,95%. Clasamentul este completat de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,93%), respectiv în hoteluri şi restaurante (18,11%). Faţă de perioada analizată, o uşoară diminuare a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-0,41%).
În pofida statisticii ce arată încurajator, merită mențioat faptul că deși avem parte de creșteri notabile ale costului forței de muncă, perioada pe care o traversăm este extrem de dificilă, iar în foarte multe situații, deși oamenii au parte de majorări salariale, acestea nu se resimt.
Pe fondul crizelor în cascadă ce s-au abătut asupra economiei noastre în ultima perioadă, dar și din cauza inflației explozive, costul traiului de zi cu a ajuns să fie foarte greu de suportat pentru foarte multe familii din România, iar banii primiți în plus la salariu ajung să fie înghițiți de scumpirile în masă. Acestea fiind spuse, e dificil să cântărim impactul real al acestor creșteri în raport cu viața de zi cu a angajaților și cheltuielile lor în puternică creștere.