23 iun. 2023 | 14:47

ANALIZĂ Spitalul Regional de Urgență Cluj, de care se vorbește de 15 ani, este la stadiul de machetă. Va fi a doua cea mai mare clădire din România, după Casa Poporului

ULTIMA ORĂ
ANALIZĂ Spitalul Regional de Urgență Cluj, de care se vorbește de 15 ani, este la stadiul de machetă. Va fi a doua cea mai mare clădire din România, după Casa Poporului

Modelului 3D arhitectural al Spitalului Regional de Urgență Cluj a fost prezentat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Sănătății. Construcția promisă de politicieni de acum 15 ani ar urma să fie gata în 2027. Autoritățile spun că va fi a doua cea mai mare clădire din România, după Casa Poporului.

Când trebuia să înceapă construcția spitalului

Primul an în care s-a vorbit despre posibilitatea construirii unui Spital Regional la Cluj a fost 2007. Această informație a fost rostogolită an de ani, iar la mai bine de 15 ani spitalul este la stadiul de machetă 3D.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc, vineri, 23 iunie, la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, managerul proiectului, Cristina Gafton, a declarat că spitalul ar trebui să fie gata la 1 martie 2027.

„Proiectul tehnic este finalizat, iar în această lună au loc licitații pentru supervizare și execuție etapa 1. În luna septembrie va avea loc licitația pentru etapa efectivă a construirii spitalului, iar anul viitor va mai fi o licitație pentru servicii IT”, a spus Gafton.

Construcția spitalului trebuia să înceapă de acum 6 ani, însă ​autorizaţia de construire a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj a fost semnată în aprilie anul acesta, anunțat Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Ce a stat în calea construirii spitalului

În decembrie anul trecut Spitalul Regional de Urgență Cluj avea doar 12 avize obținute din 17 necesare și solicitate prin Certificatul de Urbanism emis de Primăria Comunei Florești. Mai mult, abia în 2020 s-au terminat studiile de fezabilitate, pe bani europeni.

Fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea spunea în 2018 că unitatea sanitară va fi terminată până în 2023 și că nu este o problemă cu construcția, ci cu personalul care nu va fi pregătit pentru a lucra în acest spital de ultimă generație.

Termenul de finalizare este de 4 ani, însă nu s-a anunțat licitația, a precizat Adrian Popa, președintele Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, notează ziarul local Știri de Cluj.

Există și un site în care sunt afișate informații despre stadiul proiectului.

Spitalul este mai scump de la an la an. Au crescut costurile pentru construcție

Valoarea totală a investiției (cu TVA) va fi de 688 milioane de euro (687,951,991.04 euro), suma a crescut cu 148 de milioane de euro față de anul trecut.

„Am pornit de la 540 și am ajuns la suma aceasta. Este o creștere conform indicilor de creștere a costurilor din construcții, a inflației și sunt unele îmbunătățiri aduse față de studiul de fezabilitate”, a declarat Cristina Gafton.

Forța de muncă estimată este de 3.100 de persoane, toți angajați ai actualului Spital Clinic Județean de Urgență (SJU) Cluj-Napoca. Pentru primul an de funcționare se estimează un număr de 45.000 de cazuri/ an, iar cheltuielile de operaționalizare sunt estimate la 81 milioane de euro.

Spitalul, al doilea ca mărime după Casa Poporului

Spitalul va fi construit pe un teren de peste 14 hectare în comuna Florești, valoarea totală a investiției fiind de 688 de milioane de euro.

Clădirea principală a Spitalului Regional de Urgență Cluj va avea 8 niveluri: subsol, parter, 5 etaje și etaj parțial compus din spații tehnice și heliport. Subsolul, parterul și etajul 1 sunt dezvoltate pe întreaga amprentă a clădirii, iar de la etajul 2 până la etajul 5, este prevăzută delimitarea celor 3 turnuri de spitalizare.

Proiectul prevede o suprafață totală construită de 176.638 mp și va avea 1400 de locuri de parcare, dintre care 943 exterioare și 457 subterane.

Clinicile prevăzute în ambulatoriu sunt următoarele:

  • Clinică pre-internare
  • Clinică medicală
  • Clinică de medicina muncii
  • Clinică de neurologie 
  • Clinică de terapie a durerii
  • Clinică de chirurgie
  • Clinică de ortopedie
  • Clinică de oftalmologie
  • Clinica ORL/de otorinolaringologie
  • Clinica Mama și Copilul
  • Clinica de flebologie

Turn de urgență pandemică

În cadrul proiectului, pentru urgențe în pandemie, a fost identificată o strategie de răspuns la solicitări prin asigurarea posibilității de separare a unei părți a spitalului. La ce e bun un turn de urgență pandemică:

  • creșterea capacității secțiilor subintensive
  • diferențierea fluxurilor de circulație ale diverșilor utilizatori
  • asigurarea unor facilități adecvate pentru personal
  • identificarea domeniilor de sprijinire a personalului în coordonarea activităților

În caz de pandemie, acest turn de urgență va asigura un total de 247 de paturi pe cele 4 etaje de spitalizare. Proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Construcţia celor 3 spitale regionale de urgenţă (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României, cofinanţată prin Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020, faza I și Programul Operațional Sănătate 2021-2027, faza II.

În prezent spitalul Regional Iași este cel mai avansat dintre cele 3 proiecte de spitale regionale – Iași, Cluj și Craiova.