05 iun. 2023 | 16:57

ANALIZĂ: Cum s-a schimbat atitudinea lui Iohannis față de profesori de-a lungul timpului. De la cei care au puterea de a schimba o societate, la cei care „îndrăznesc să pună în pericol Examenele Naționale”

ULTIMA ORĂ
ANALIZĂ: Cum s-a schimbat atitudinea lui Iohannis față de profesori de-a lungul timpului. De la cei care au puterea de a schimba o societate, la cei care „îndrăznesc să pună în pericol Examenele Naționale”

„Rolul profesorului este unul esențial”, „dascălii sunt modele pentru elevi” și „profesorii nu sunt plătiți prost de ieri, de azi, ei sunt remunerați total necorespunzător de multă vreme”, sunt doar câteva dintre mesajele transmise de Klaus Iohannis  în ultimii ani, fie în cartea sa „Pas cu pas”, fie de Ziua Educației.  Pe 1 iunie 2023, chiar de Ziua Copilului, și în plină grevă generală în educație, șeful statului și-a schimbat optica și i-a certat pe dascăli pentru că nu se întorc la cursuri: „Guvernul le-a dat tot ce au cerut”, a precizat Iohannis la Chișinău, într-o conferință de presă.

Klaus Iohannis și profesorii în cele două mandate

„Eu sper să se întoarcă la școală, pentru că nu mai au pentru ce să facă grevă. Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? Este o generație întreagă care dă BAC și trebuie să meargă la facultăți.

E o generație întreagă care dă Evaluare Națională. După ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei mai continuă greva?”, a declarat Klaus Iohannis, joi, 1 iunie, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul summitului Comunităţii Politice Europene.

Declarațiile i-au supărat pe profesorii care se află în grevă generală din 22 mai. Dascălii spun că nu este nevoie doar de creșteri salariale pentru a susține învățământul, ci și de respect față de angajații din învățământ.

Klaus Iohannis: Declarații de presă susținute în marja reuniunii Comunitatii Politice Europene – Republica Moldova, 1 iunie 2023

Reacția șefului statului a venit după ce profesorii au refuzat varianta Guvernului de a înceta grevă. Propunere care a fost transpusă într-un OUG chiar de Ziua Copilului. Potrivit Ordonanței de Urgență salariul unui profesor cu peste 25 de ani vechime în învățământ va fi de peste 4.700 de lei, iar suma ar putea crește în funcție de diferite sporuri.

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu sindicaliștii din Educație  pe 30 mai în timpul unui protest la care au participat 20.000 de angajați din învățământ. Șeful statului a spus atunci că se oferă să fie un mediator între profesori și Guvern.

Klaus Iohannis: Întâlnire cu liderii coaliției de guvernare pe tema grevei din Educație, 30 mai

Klaus Iohannis a anunțat întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor din Educație chiar în ziua protestului, asta deși sindicatele i-au cerut o întâlnire încă din primele zile ale grevei.

Klaus Iohannis și-a schimbat discursul față de profesori

În cele două mandate de președinte Klaus Iohannis a avut doar cuvinte de laudă la adresa profesorilor, le-a evidențiat rolul în construirea societății, iar în cartea sa din 2014 șeful statului deplângea situația profesorului.

Mai mult este autorul proiectului „România Educată”, un proiect „menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate”.

Anul 2014: Klaus Iohannis: de la profesorul din Sibiu la președintele țării care pune pe primul loc Educația

Klaus Iohannis a absolvit în anul 1983 studiile de fizică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. După terminarea facultății a fost mai întâi profesor de fizică la Agnita, apoi la unele școli din Sibiu, iar din 1989 la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”.

În 2014 a intrat în cursa pentru prezidențială sub sloganul „România lucrului bine făcut”. După ce a devenit președintele țării Klaus Iohannis a scos și cartea „Pas cu pas”, în care profesorul era trecut la loc de cinste.

Klaus Iohannis și-a lansat cartea „Pas cu pas” în 2014 și a dat atunci mii de autografe

 

În cartea sa Klaus Iohannis deplângea situația profesorilor despre care spunea că muncesc mult și sunt plătiți prost.

„Este greu să aștepți de la un profesor de liceu să aibă performanțe excepționale dacă nu reușește să întrețină o familie cu salariul pe care îl primește. Eventual, dacă ambii membri ai familiei sunt profesori, reușesc să ajungă la ceva ce se numește „nivel de subzistență“, dar mai mult, probabil că nu”, scria în 2014 Klaus Iohannis, potrivit Edupedu care a analizat „opera președintelui”.

Tot în cartea sa Klaus Iohannis spunea că „este profund în neregulă dacă președintele țării vorbește de rău despre dascăli, despre elevi sau despre părinți, ori dacă îi răzvrătește pe unii împotriva celorlalți”.

Anul 2015: Discursul președintelui la deschiderea anului universitar și mesajul pentru profesori

Anul următor pe 5 octombrie 2015 Klaus Iohannis participa le festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea din București și spunea că fără dialog sistemul educației este „condamnat la eșec”.

Mai mult șeful statului spunea că „Dacă vrem o Educație de calitate va trebui să-i asigurăm o legislație de calitate, care nu se face în funcție de interese personale sau calcule politice, care nu se modifică o dată pe săptămână și care nu cade pradă populismului”.

În încheierea discursului său președintele le-a mulțumit profesorilor pentru eforturile lor de zi cu zi.

Anul 2016: Klaus Iohannis spunea că doar cu răbdare se face reforma Educației

Pe 15 februarie 2016 Klaus Iohannis susținea un discurs în cadrul evenimentului de lansare a Dezbaterii Naționale privind Educația și Cercetarea din România, pentru perioada 2016-2017, în care sublinia rolul Educației în societate și importanța unei reforme.

„Cunosc din interior sistemul, cu bune și mai puțin bune, cu lipsurile lui, dar cunosc mai ales potențialul uriaș pe care îl avem. Însă, ca Președinte, dincolo de această experiență personală, am asumat educația ca prioritate națională din convingerea profundă că viitorul României este strâns legat de educație.

Am considerat că este datoria mea și în același timp așteptarea cetățenilor României. În lumina atribuțiilor constituționale, îmi propun să aduc la aceeași masă a dialogului pe toți cei interesați de educația și cercetarea din România și să ofer un cadru de dezbatere autentică, scoasă de sub presiunea conjuncturilor sau de sub tentația calculelor politice”, puncta atunci Klaus Iohannis.

Anul 2017: Klaus Iohannis critica Ministerul Educației

În 2017 Klaus Iohannis critica  la festivitatea de deschidere a anului şcolar de la Colegiul Naţional ”Gheorghe Şincai” din Bucureşti, modul în care Guvernul gestionează situaţia din educaţie. Atunci ministru era Liviu Pop din partea PSD. Șeful statului spunea atunci că sistemul de învățământ se confruntă cu probleme grave și că acest iar lucru trebuie remediat.

„Succesul sistemului educaţional este singura cale de supravieţuire a României puternice, iar eşecul său ne condamnă la involuţie. Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educaţiei, care să fie construită prin participarea tuturor celor implicaţi. De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atât reprezentanţi ai cadrelor didactice, cât şi ai părinţilor şi elevilor, împreună cu experţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului privat.

Proiectul naţional «România educată» se dezvoltă, dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toţi cei care pot da o mână de ajutor, în mod constructiv, profesionist şi mai ales coerent”, spunea atunci Klaus Iohannis.

Anul 2018: Mesaj de Ziua Educației și rolul profesorilor în istorie

Pe 5 octombrie 2018 de ziua Educației Klaus Iohannis sublinia importanța profesorilor în dezvoltarea societății românești.

„Dascălii au fost, fără îndoială, unii dintre cei mai importanți actori în procesul de consolidare a Unirii. Rolul educației a fost înțeles de către decidenții din acea perioadă, mărturie stând demersurile autorităților din 1918-1919 de a organiza cât mai rapid învățământul public în limba română în teritoriile unite”, a transmis atunci Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai subliniat faptul că rolul profesorilor în dezvoltarea societății românești are rădăcini mult mai vechi. 

„Cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, trebuie să evocăm importanța învățământului în dezvoltarea socială și economică a țării noastre. O Românie puternică are nevoie de cetățeni educați și pregătiți pentru a înfrunta provocările unei lumi aflate într-o continuă schimbare.

Sistemul educațional trebuie să ofere tinerilor competențele necesare pe piața muncii, inclusiv în ceea ce privește adaptarea la provocările unei societăți digitalizate. Trăim într-o perioadă în care Internetul poate transforma zvonurile în știri și poate contrapune realității informații false. Acest real pericol la adresa democrației poate fi combătut doar printr-o bază educațională solidă, care să stimuleze spiritul critic și gândirea autonomă”, se arată în mesajul transmis de Iohannis.

Anul 2019: Șeful statului îi compătimea pe profesori 

În mai 2019 Klaus Iohannis participa la Forumul Educației care avea loc la Iași, iar în discursul său, șeful statului descria situația profesorului român.

„Dascălilor li se cere mult, și pe bună dreptate. Însă, pentru a-și îndeplini rolul și vocația, ei au nevoie de un parcurs de carieră flexibil, motivant și atrăgător, bazat pe o selecție și evaluări riguroase, dar și pe sprijin efectiv. Degeaba creștem salariile dacă nu reevaluăm ce ar trebui să facă un profesor şi ce face efectiv în așa fel încât să reducem odată mormanul de hârtii care ascund realitatea și să creștem valoarea adăugată la clasă.

Aceste probleme există de ani și ani. Se tot discută, se tot fac planuri, dar până în clipa de față nu s-au găsit modalități eficiente. Când vorbesc cu dascăli dedicați și îmi spun că parcă e din ce în ce mai rău. Decât să se pregătească pentru clasă, decât să pregătească materiale interesante, pregătesc noi, și noi, și noi hârtii, statistici, teancuri, și teancuri, veșnice ședințe la care se adună hârtii, în loc să se creeze noi metode și idei bune pentru școală”, a adăugat atunci Klaus Iohannis.

Anul 2020 și pandemia. Profesorii au fost lăudați pentru cum au gestionat situația

În 2020 pandemia de COVID a schimbat modul de funcționare din întreaga lume, iar una dintre cele mai afectate zone a fost Educația. Profesorii și elevii au trebuit să se adapteze la orele online, o soluție de compromis.

„Teleșcoala a fost o astfel de metodă, o soluție de urgență, care a folosit infrastructura deja existentă a televiziunii naționale pentru a veni în ajutorul acestor elevi. Profesori dedicați au pregătit lecții care au fost difuzate prin intermediul unor programe TV, asigurând astfel accesul unei largi majorități a elevilor la procesul educațional.

Vă felicit pentru creativitatea și implicarea de care ați dat dovadă, devenind repere pentru elevi și pentru colegii dumneavoastră. În perioade de criză, este important să fim solidari și să nu ne uităm menirea.Dar aș vrea să vedem și oportunitatea ivită în toată această situație.

Un număr mare de profesori cu vocație din întreaga țară au pregătit lecții și au derulat orele online cu elevii lor. Mulți nu s-au limitat la a trimite fișe sau teme, ci și-au ținut orele live, pe diverse platforme de conferință, menținând vie interacțiunea cu elevii lor. Deși nu aveau o formare anterioară pentru predarea online, nici resursele tehnice necesare pentru aceasta, iată că multe cadre didactice au făcut pasul următor, au ieșit din zona de confort și s-au adaptat mediului online”, spunea Klaus Iohannis în iulie 2020.

Anul 2021: Ce spunea Klaus Iohannis de Ziua Educației

„Educația este cheia unei societăți puternice, care cunoaște o dezvoltare sustenabilă și o economie competitivă. Dragi dascăli, dumneavoastră aveți puterea de a transforma oameni, comunități și chiar întreaga societate. Sunteți cei care formează generațiile viitoare, care formează caractere și oferă tuturor copiilor, prin educație, șansa la o viață mai bună.

Cadrele didactice sunt veritabile modele pentru elevii lor. De aceea, mai ales în acest context extrem de complicat, prin exemplul dumneavoastră, puteți inspira elevii în a lua, în mod informat, decizia corectă pentru sănătatea lor, inclusiv prin exemplul propriu de asumare a vaccinării ca cea mai bună formă de protecție împotriva COVID-19”, spunea Klaus Iohannis în urmă cu doi ani pe 5 octombrie de Ziua Educației.

Anul 2022: „O educație de calitate nu este posibilă fără dascăli bine pregătiți și motivați”

Anul trecut de Ziua Educației Klaus Iohannis venea cu un nou mesaj legat de importanța dascălilor într-o societate, dar și despre implicarea acestora în proiectul său de suflet: „România Educată”.

„În România Educată, rolul profesorului este unul esențial, pe măsura responsabilității și a importanței sale în construirea unei națiuni puternice. Vă mulțumesc pentru misiunea pe care v-ați asumat-o! Meritați pe deplin recunoașterea și încrederea întregii societăți!”, transmitea atunci Klaus Iohannis.