ANAF pune ținta pe cei mai ”săraci” medici din România: trei sferturi declară venituri sub salariul minim pe economie
Mulți români sunt de părere că stomatologii sunt unii dintre cei mai bogați medici din România, în câteva minute pot face sute de lei. Cu toate acestea, dacă te uiți pe veniturile declarate, ai crede că se chinuie să supraviețuiască. Trei sferturi dintre ei declară venituri lunare sub salariul minim pe economie.
Conform datelor analizate de Profit.ro, media veniturilor declarate de stomatologii din România pentru impozitare este de 2581 de lei pe lună. Surprinzător este însă altceva, la nivelul anului 2021, ultimul pentru care sunt disponibile toate datele fiscale, nu mai puțin de 76% dintre ei au declarat venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute, 27.600 de lei la acea vreme.
Aceste date sunt cele care au stat la baza deciziei ANAF de la finalul anului trecut de a extinde și la nivelul cabinetelor medicilor stomatologi campania de informare pe care a derulat-o în rândul profesorilor cu venituri din meditații.
„Conform datelor de la nivelul Agenției ANAF, a rezultat că, în anul 2021, un număr de 12.174 de contribuabili (persoane fizice autorizate – cabinet medical individual), care desfășoară activități de asistență stomatologică – cod CAEN 8623, au realizat un venit impozabil de 377.075.245 lei, rezultând o medie a venitului impozabil/contribuabil anual de 30.974 lei, respectiv o medie a venitului impozabil lunar/contribuabil de 2.581 lei”, arată un document analizat de sursa citată.
Stomatologii români, în vizorul ANAF
În contextul actual, președintele ANAF a atras atenția pentru sursa citată că va extinde campania de informare și în rândul stomatologilor, pentru a încuraja declararea veniturilor reale.
„Ținem foarte mult la prevenție. În urma analizelor de risc făcute la nivelul ANAF, a rezultat un risc de neconformare ridicat pe acest segment de activitate. Vom trimite scrisori personalizate, vom face ghiduri, vom încerca să mediatizam ce au de făcut. Dar este normal ca și beneficiarii acestor servicii să solicite bon fiscal, așa cum este normal când plătesc sumele de bani”, a spus Lucian Heiuș, referitor la cabinetele stomatologice.
Șeful ANAF a refuzat să spună dacă va iniția o campanie agresivă de controale pentru veniturile nedeclarate din rândul dentiștilor, dar a promis că Fiscul va desfășura programe de prevenire și de conformare. Având însă în vedere mecanismele de monitorizare ale autorității, inclusiv legate de stilul de viață și de postările pe Facebook, este improbabil ca această practică deosebit de comună în industrie să mai rămână în picioare.