14 iun. 2023 | 12:06

Ai cumpărat un telefon, televizor sau frigider defect? Noi reguli dure pentru magazine, tu ai mai multe drepturi acum

ACTUALITATE
Ai cumpărat un telefon, televizor sau frigider defect? Noi reguli dure pentru magazine, tu ai mai multe drepturi acum

Datorită prevederilor unui proiect de lege ce se află pe masa parlamentarilor, consumatorii români vor avea drepturi extinse în fața comercianților.

Nu vei mai fi păcălit când cumperi electronice sau electrocasnice

De exemplu, dacă acest proiect va fi adoptat și va ajunge să intre în vigoare, în cazul în care vei cumpăra un telefon mobil și în decurs de 30 de zile vei constata că este defect, comerciantul nu va mai putea să te pună să alegi între a repara dispozitivul și a-l înlocui. Legea nouă îl va obliga, inevitabil, să-ți ofere un produs nou și perfect funcțional.

Consumatorii beneficiază de înlocuirea bunurilor în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăşi 30 de zile calendaristice”, se arată în textul proiectului de lege respectiv.

Pe de altă parte, apar noi reguli impuse și la nivel european. Spre exemplu, avem în vedere o propunere a Parlamentului European, care a elaborat noi măsuri menite să reducă deșeurile din Uniunea Europeană cauzate de aparatele electronice și electrocasnice, o sursă importantă de poluare pe plan local.

Conform inițiativei, care a primit deja 544 de voturi pentru și doar 18 împotrivă, durata de viață a aparatelor electronice și electrocasnice va fi prelungită semnificativ, ca oamenii să le poată repara mai ușor, gratis, și să nu le arunce. Astfel, acestea vor fi folosite mai mult timp, diminuându-se astfel cantitatea de deșeuri.

„Reglementarea pune capăt practicii producătorilor de a refuza repararea unui produs care are poate daune minore. Respectiv, acest termen de reparare este obligatoriu, dar și procentul, asta înseamnă că pentru un defect minor producătorul nu mai poate să refuze repararea sau să ne oblige să cumpărăm unul nou cu o valoare foarte mare. Eticheta va conține și măsura în care bunul poate fi reparat, respectiv de la 100%, adică în întregime sau un procent mai mic”, a explicat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele