11 iul. 2023 | 18:12

Afacerea care îți rezolvă o problemă inexistentă: de ce ai vrea să închiriezi asta?

ACTUALITATE
Afacerea care îți rezolvă o problemă inexistentă: de ce ai vrea să închiriezi asta?

În România, foarte multe companii își încearcă norocul în domenii de activitate a căror utilitate este mai mult sau mai puțin evidentă. Unele start-up-uri parte de la început destinate succesului, altele vor munci semnificativ mai mult în a-și forma un public. Un business din a doua categorie pare să fie Telerenta.

În cazul în care te-ai uitat dintotdeauna la un televizor ca fiind un lucru cât se poate de personal, îl ai sau nu îl ai, ți-l permiți sau nu ți-l permiți, nu ești singur. Acesta este și motivul pentru care este foarte improbabil ca, pe parcursul vieții, să fi împrumutat un televizor de la un prieten. În plus, televizoarele par să fie peste tot, iar dacă te gândești să-ți cumperi unul, încep de la prețuri modice și merg până la absurde. Nu este ca și cum ți-ai lua un televizor cu tine la o pensiune pe litoral. Mai mult decât atât, dacă găsești un apartament de închiriat în țară sau străinătate fără TV, pare o curiozitate atractivă, un aspect fascinant. Pare un experiment la care merită ocazional să te expui, să stai fără televizor.

Cu toate acestea, un start-up autohton este de o cu totul altă părere decât cea expusă de mine mai sus. Din acest motiv, a construit un întreg bussines în jurul ideii de a închiria televizoare. După cum se poate vedea în imaginea de mai jos, Telerenta și-a lansat deja niște RentBox-uri gigantice de la care poți pleca cu un TV pentru câteva luni, un an, doi. Este important de reținut că business-ul își propune închirierea și a altor produse, dar, de la nume și până la ”tonomatele” de televizoare, ideea de bază gravitează în jurul TV-urilor.

RentBox Telerenta

RentBox Telerenta

Telerenta, un start-up românesc de închiriat TV-uri

Telerenta ”se vinde” în piață prin câteva argumente cu care mulți români s-ar putea să rezoneze. Este primul start-up româneasc din Europa de Est care operează o platformă pentru închiriat echipamente electronice utilizatorilor casnici. Deși este greu de verificat această afirmație, RentBox este promovat ca fiind primul automat din lume care permite închirierea imediată și ridicarea instant de televizoare. În doar câteva minute poți pleca cu unul din trei televizoare aflate într-un RentBox de dimensiuni care variază de la 32, la 40 și 50 de inci în diagonală, cu mențiunea că pe site ai semnificativ mai multe opțiuni.

Întregul hardware și software utilizate de Telerenta în tonomatele gigant sunt realizate în România, împreună cu grupul BobNet.

Cum funcționează RentBox de la Telerenta?

  • Clienții, care vor să închirieze televizorul și să intre imediat în posesia acestuia, scanează un cod QR afișat pe automatul RentBox și selectează televizorul și perioada de închiriere, care variază între 3 și 24 de luni;
  • Urmează identificarea clienților la distanță și semnarea electronică a contractului, direct pe telefonul mobil. Identificarea de tip eKYC (Electronic Know Your Customer) este un proces complet automatizat, oferit de Qoobiss România, companie europeană de top în domeniul soluțiilor de verificare digitală a identității. Procesul este complet digitalizat și se realizează în câteva minute;
  • După finalizarea acestor pași, televizorul poate fi ridicat pe loc din RentBox.

Prețul de închiriere la un televizor începe de la 50 de lei pe lună, dar există modele de top și la 500 de lei pe lună. Momentan, portofoliul companiei include TV-uri de la LG, Philips, Samsung, Sony și TCL, iar modelele alese pot fi livrate oriunde în România, serviciul beneficiind de acoperire națională.

În final, Telerenta se descrie ca ”o soluție alternativă la achiziția de echipamente electronice cu plata integrală pe loc sau în rate și se adresează tuturor celor interesați de tehnologie, dar care nu doresc sau nu își permit să facă o achiziție, și celor interesați să testeze și să utilizeze în permanență cele mai noi echipamente electronice.” Momentan, RentBox-urile sunt disponibile în câteva mall-uri din București, dar compania speră să se extindă la 100 de tonomate gigant în diferite colțuri ale țării.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele