Tonomatul de mașini e mai aproape ca niciodată

La prima vedere, tonomatul de mașini pare un proiect foarte ciudat și futurist, dar este mai aproape ca niciodată de a se materializa.

Mai multe companii au propus de-a lungul anilor diverse concepte pentru tonomatul de mașini. Încă de la început, proiectul a părut unul destul de complex și dificil de implementat. În practică însă, totul se rezumă la puterea financiară a inițiatorului afacerii. De această dată, este vorba de cei de la Alibaba.

În fiecare an, de Black Friday-ul chinezesc, Alibaba se autodepășește în privința încasărilor. Conform celor mai recente statistici, magazinul este cea mai profitabilă afacere din China. La fel ca Amazon însă, oficialii Alibaba se pare că se vor extinde în domeniul vânzărilor prin magazine fizice. Primul pas în această direcție va fi reprezentat de tonomatul de mașini ce poate fi văzut în clipul de mai sus.

Anagajații nu vor juca un rol foarte important în această nouă idee de afacere. Intenția este ca procesul se fie cât se poate automatizat, iar posibilii cumpărători să aibă parte de o experiență de achiziție impecabilă. În prima etapă, tonomatul va comercializa doar mașini electrice de la Ford.

Ideea din spatele noului tonomat este de a oferi potențialilor clienți posibilitatea de a testa o mașină înainte de a o cumpăra. Totul începe prin aplicația de mobil Taobao. Utilizatori obișnuiți fac o poză la o mașină de pe stradă folosind Taobao. Programul va căuta să-ți găsească aceeași mașină pentru a o lua la test drive. După aceea, îți introduci datele personale in-app și, dacă nu ești Super Membru Alibaba, plătești o sumă de asigurare. Ultimul pas implică să te deplasezi la un tonomat gigantic la care te vei autentifica printr-un cod pin sau prin recunoaștere facială.

Tonomatul de mașini îți va oferi mașina pe care ți-o dorești și ai trei zile să o aduci înapoi sau să finalizezi procesul de achiziție prin aplicația de mobil. Pentru a preveni abuzul, o singură persoană poate teste un model de mașină o singură dată, iar în primele două luni ai acces la doar cinci test drive-uri. Două tonomate de tip Tmall vor fi deschise pentru comercializarea de mașini în luna ianuarie a anului viitor în Shangai și Nanjig, înainte de extinderea în alte orașe și teritorii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: