Un robot autonom va livra colete la ușă mai repede decât te aștepți

Un robot autonom va livra colete la ușă mai repede decât te aștepți

Amazon este în continuare liderul global în materie de livrări, dar Alibaba s-ar putea să aducă la ușă coletele cu un robot autonom înaintea americanilor.

Într-un eveniment organizat de cei de la Alibaba, gigantul asiatic a prezentat mai multe inovații tehnologice menite să faciliteze efectuarea de livrări într-o manieră cât se poate de eficientă. În centrul atenției s-a aflat un robot autonom intitulat G Plus. Micuțul de culoare galbenă este surprinzător de compact, având în vedere că incorporează o mare parte din tehnologia pe care o găsești într-o mașină autonomă, diferența majoră fiind că nu poate găzdui o un șofer de siguranță.

Robotul G Plus este testat la această oră pe drumurile de la sediul Alibaba din Hangzhou, unul dintre orașele cele mai mari din estul Chinei. Ca performanță, robotul poate transporta mai multe colete de dimensiuni diferite, fiecare dintre ele fiind securizat individual.

Față de alte prototipuri din trecut, noul G Plus este foarte aproape de o implementare comercială și se bucură de o autonomie semnificativă. Dimensiunea zonelor pentru depozitiarea coletelor poate fi ajustată cu ușurință pentru a se preta într-un set de circumstanțe cât mai stufos. Cei de la Alibaba s-au lăudat cu faptul că ar putea să livreze și mâncare proaspătă, un detaliu care te face să crezi că incorporează un mecanism de control termic în zona de stocare a coletelor.

Pentru navigație, acest robot autonom utilizează sistemul LIDAR pentru generarea în timp real a unei hărți cu mediul înconjurător. În momentul în care depistează oameni în preajmă, va micșora viteza de deplasare până la 10 kilometri pe oră. În mod obișnuit, se deplasează cu 15 kilometri pe oră. Când ajunge la detinație, robotul se descurcă singur să livreze pachetul, dar cumpărătorul se poate apropia de el, tastează un cod PIN și își preia coletul. Cei de la Alibaba estimează că primele livrări cu noul robot vor fi efectuate până la finele acestui an.