Aceste firme din România primesc saci de bani: patronii trebuie doar se ceară, nu se dă niciun leu înapoi
Mediul privat românesc traversează o perioadă dificilă, multiplele crize punându-și amprenta asupra bugetului lor. Din fericire, la orizont se întrezăresc speranțe, deoarece managerii din numeroase domenii de activitate își vor putea acum dezvolta afacerile cu ajutorul fondurilor nerambursabile.
Este vorba despre faptul că, din această toamnă, firmele de la noi din țară vor putea accesa fonduri nerambursabile ce depășesc 6,5 miliarde de euro.
Banii pot fi absorbiți de sectoare precum investiții în agricultură, în producțiabani-pentru-patroni sau consumul propriu de energie verde, reciclare, în industria alimentară sau producția de materiale de construcții.
Patronii pot primi miliarde și nu mai dau înapoi nici măcar un leu
Potrivit unei analize realizată de compania specializată în atragerea de fonduri europene REI, sunt nouă programe cu ajutorul cărora cele mai importante domenii de activitate din economia autohtonă vor fi sprijinite să se dezvolte, fără să li se ceară să returneze sumele de bani de care se folosesc afacerile respective.
De altfel, beneficiari pot fi atât firme mici, cât și coloși locali, important este ca organizația să dorească să facă investiții și să se dezvolte.
„România traversează cea mai bună perioadă din istorie în ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare și suntem încrezători că tot mai mulți antreprenori și companii vor apela la soluțiile nerambursabile de sprijin puse la dispoziție de autorități, ca alternativă sau complementar accesului la creditul bancar sau finanțarea proiectelor din resurse proprii. Suntem optimiști și vedem deja o comunicare mai clară și o îmbunătățire a proceselor de evaluare a proiectelor depuse, am primit asigurări că aceste evaluări se vor digitaliza, iar în final se va lucra mult mai eficient, ceea ce va face ca accesul la finanțarea nerambursabilă să fie un proces mult simplificat.
Recomandăm companiilor ca pe parcursul lunilor august-septembrie să își definească proiectele de investiții, să identifice un consultant cu expertiză și care oferă garanții contractuale privind depunerea unui proiect corect și complet, un proiectant, un tehnolog și furnizori de tehnologii, în așa fel încât să poată depune proiecte cât mai bine fundamentate și cu o șansă reală la finanțare, având în vedere că interesul pentru fondurile nerambursabile a crescut într-un ritm foarte ridicat. Pe anumite programe de finanțare avem cereri și de peste 5 ori mai mari decât bugetul alocat acelor scheme”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.