11 aug. 2023 | 14:24

A colindat lumea întreagă și era de o modestie proverbială, dar românii l-au uitat. Povestea actorului Ilie Gheorghe

ACTUALITATE
A colindat lumea întreagă și era de o modestie proverbială, dar românii l-au uitat. Povestea actorului Ilie Gheorghe

Actorul Ilie Gheorghe s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, în anul 2018, și a fost înmormântat la Craiova, orașul pe care l-a iubit atât de mult.

Actorul născut pe 21 septembrie 1940 în Giubega, Dolj, și a fost un actor de teatru și film, precum și regizor de teatru, absolvent al Institutului de Teatru și Film în anul 1967.

A fost membru al ansamblului Teatrului Național din Craiova. Din 1996 a îndeplinit rolul de profesor la Departamentul de Teatru din cadrul Facultății de Litere a Universității din Craiova.

În ceea ce privește biografia sa, similar cu cazul lui Tudor Gheorghe, prenumele său este Gheorghe, iar numele de familie este Ilie. Cu toate acestea, este cunoscut sub numele de Ilie Gheorghe, în loc de Gheorghe Ilie.

Inițial, Ilie Gheorghe a fost învățător de profesie, însă după o vizită a unui inspector școlar, s-a descoperit că posedă talent în domeniul actoriei. Acesta l-a încurajat să urmeze studii în teatru.

ilie-gheorghe-actor-uitat-3

Actorul Ilie Gheorghe, pe scenă

Ilie Gheorghe a fost apreciat de colegii săi de breaslă

„Ilie Gheorghe a fost actorul marilor fidelităţi: fidelitatea faţa de un Teatru, Naţionalul craiovean, şi de un regizor, Silviu Purcarete. El s-a împlinit graţie lor!”, declara, despre acesta, criticul George Banu, potrivit Adevărul.

„Ilie Gheorghe mi-a făcut cel mai frumos cadou când, de ziua mea, în iunie, a recitat pentru mine şi prietenii mei într-o librărie poemele lui Marin Sorescu. Şi de aceea pe el îl plâng azi alfel decât pe un actor…Un actor cu iubire de vorbe si oameni, de adevăr şi viaţă“, a mai declarat George Banu, pentru sursa amintită anterior.

„Festivalul Shakespeare continuă la Craiova, dar fără Ilie Gheorghe. Clipa plecării lui, intempestivă improvizaţie, îl identifică încă o dată cu spiritul shakesperian, lăsând definitiv captivă memoria colectivă acelor personaje zidite parcă în viziunea originară a autorului. Ilie Gheorghe, colosală prezenţă artistică, a permanentizat repere solide pentru traseele interpretative viitoare.

Fie că vorbim de inteligenţa artistică remarcabilă în minuţioasa construcţie a lui Caliban – cel atât de aplaudat în Anglia -, de Prospero, de Aaron din Titus Andronicus ori de minunatul Sir Toby, Ilie Gheorghe va rămâne personalitatea accentuată şi adânc pătrunzătoare, care a ştiut să făurească cu sufletul şi mintea, personaje inubliabile precum Faust şi Caţavencu şi Harpagon”, a transmis ministrul Culturii de la acea vreme, George Ivaşcu.

ilie-gheorghe-actor-uitat-3

Actorul Ilie Gheorghe

A colindat lumea și a jucat în multe piese de teatru, dar și în filme

Dintre rolurile interpretate de Ilie Gheorghe, multe au fost jucate și peste hotare.

  • 1968-1969 – Iamandy, în Iancu Jianu de Octav Măgureanu, în regia Georgetei Tomescu.
  • 1968-1969 – Britannus, în Cezar și Cleopatra de G.B.Shaw, în regia Georgetei Tomescu.
  • 1968-1969 – Mișu Felecan, în Nota zero la purtare, de Virgil Stoenescu și Octavian Sava, în regia lui Gheorghe Jora.
  • 1968-1969 – Ducele Burgundiei, în Regele Lear, de William Shakespeare, în regia lui Gheorghe Jora.
  • 1969-1970 – George Lefterescu, în Al patrulea anotimp, de H. Lovinescu, în regia lui Octavian Greavu.

În ceea ce privește filmele, el a interpretat aceste roluri:

  • 1974 – Doctorul, în Soarele și infinitul.
  • 1987 – Dumitru lui Nae, în Moromeții.
  • 1989 – Meșterul Vasile, în Aurul alb.
  • 1990 – a jucat în Cine are dreptate?
  • 1991 – a jucat în Undeva în Est.
  • 1995 – Vasiliu/Burleanu, în serialul TV Ochii care nu se văd.
  • 2000 – Senatorul, în serialul TV Răzbunarea Robertei.
  • 2005 – Popa Gârlici, în Amantul marii doamne Dracula.
  • 2009 – el însuși, în Faust – Drumul clipei.
  • 2011 – ultimul film în care a jucat a fost Undeva la Palilula, în regia lui Silviu Purcărete.

Ilie Gheorghe a fost recompensat cu numeroase premii și distincții în cariera sa, printre care se numără: Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, prestigiosul Premiu Național Marin Sorescu, acordat de Academia Română, Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor în rol principal, Premiul UNITER pentru întreaga sa activitate, precum și Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele