08 sept. 2023 | 13:55

Cât a ajuns să coste să-ți pui centrală termică în apartament: muncești luni de zile să acoperi gaura

ACTUALITATE
Cât a ajuns să coste să-ți pui centrală termică în apartament: muncești luni de zile să acoperi gaura

Pentru mulți români, centrala termică în apartament nu mai e un lux sau un moft, ci o reală necesitate, mai ales dacă ești bucureștean.

Gata cu oalele cu apă fierte pe aragaz și nopțile la rând petrecute în frig. Bucureștenii știu în mare parte despre ce e vorba și mulți dintre ei s-au decis ca iarna aceasta să trăiască și ei normal, în condiții firești de viață la bloc, beneficiind de căldură la discreție și de apă caldă fără teama că în orice clipă se va opri pentru câteva zile.

Ca să ajungă la acest nivel de confort, oamenii trebuie să se debranșeze de la sistemul public și să opteze pentru montarea propriei lor centrale termice în apartamentul sau garsoniera unde lucuiesc.

Ușor de spus, greu de făcut. Ca să ajungi să duci la bun sfârșit această acțiune trebuie să ai ceva bani frumoși puși deoparte, dar mai ales trebuie să te pregătești psihologic, deoarece vorbim despre un drum anevoios și presărat la fiecare pas cu pași birocratici ce au toate șansele să te scoată din minți rapid, oricât de calm ai fi.

În linii mari, deși în spațiul public nu există cifre exacte, te poți aștepta ca debranșarea de la Termoenergetica să te coste în jur de 6.000 de lei.

Numeroși bucureșteni au reușit totuși să ducă procedura la bun sfârșit. „În medie, s-au depus câte 8 solicitări pe zi, de la începutul perioadei în care se pot face astfel de solicitări, adică între 15 aprilie și 31 august”, conform unei analize spotmedia.ro.

Pentru un angajat cu salariu normal, costurile unei centrale termice sunt halucinante

Tot sursa citată ne prezintă un caz de cost estimat de o firmă specializată pentru montarea unei centrale într-un apartament de 54 mp, cu două camere: „Centrala costă 3.550 de lei, carotarea unei găuri pentru coș e 200 de lei, iar caloriferele și instalația sanitară ajung la 4.745 de lei (cu țevi din cupru) sau 2.990 de lei (cu țevi din PPR). În plus, manopera și punerea în funcțiune mai costă 3.200 de lei.

La aceste costuri se pot adăuga cel al unei garanții extinse și al unui filtru pentru centrală, în valoare totală de 580 de lei. În plus, ar mai putea fi nevoie de o pompă de evacuare”.

Compania explică, pe site-ul său, pașii ce trebuie făcuți și documentația necesară:

Avizul tehnic de deconectare se eliberează în baza următoarelor documente:

Împuternicire / Delegaţie;
Copie Cod Unic de Înregistrare pentru S.R.L. / P.F.A. – executant proiect;
Acordul în original al Asociaţiei de Proprietari, conform model;
Contract/acord de acces la sistemul de distribuţie gaze naturale sau factura (în copie) iar în cazul surselor de încӑlzire electrice se va prezenta factura şi cartea tehnică a produsului (în copie);
Planul de situaṭie al apartamentului ce urmeazӑ a fi deconectat, anexa la Actul de dobȃndire a proprietӑṭii (ȋn copie);
Documentația Tehnică se întocmește de către un proiectant specializat în proiectări instalaţii termice şi sanitare, ce va cuprinde: raportul de expertiză tehnică, referatul privind verificarea de calitate a proiectelor conf. Legii nr.10/1995, semnate şi stampilate, copia documentului care să ateste calitatea de expert, copia documentului care să ateste calitatea de verificator.

Pentru realizarea efectivă a deconectării sunt necesare următoarele etape:

După primirea avizului tehnic de deconectare solicitantul se va prezenta cu un exemplar al acestuia în original, semnat și ștampilat de către Asociația de Proprietari/Locatari, la Serviciul Facturare de sector conform indicațiilor din Avizul de deconectare. După predarea acestuia la Serviciul Facturare de sector, solicitantul va primi factura ce va conține taxa de deconectare. Continuarea procesului este condiționată de achitarea taxei.

După achitarea taxei de deconectare, solicitantul se va prezenta la Serviciul Facturare de sector cu dovada plății. După aceea, solicitantul va fi contactat în vederea efectuării deconectării și întocmirii procesului verbal de deconectare (4 exemplare).

Important: Materialele necesare efectuării deconectării vor fi asigurate de către solicitant.

După completarea de către salariatul companiei a procesului verbal de deconectare (4 patru exemplare), solicitantul are obligația de a semna și ștampila toate cele 4 (patru) exemplare la Asociația de Proprietari/Locatari. Cele 4 (patru) exemplare în original se vor preda obligatoriu la Serviciul Facturare de Sector în vederea modificării contractului de furnizare a energiei termice.

După modificarea făcută la contractul de furnizare a energiei termice, solicitantul va primi 2 (două) exemplare în original a proceselor verbale de deconectare completate cu datele noi ale contractului de furnizare a energiei termice. Un exemplar din acestea va fi predat obligatoriu Asociației de Proprietari/Locatari.