Ziua liberă de 15 august, o minivacanță: cum se poate lăsa cu amenzi fabuloase pentru angajatori
Următoarea sărbătoare legală se va întâmpla în data de 15 august, cu ocazia Adormirii Maicii Domnului. Așadar, orice român care lucrează la stat sau la „privat” are dreptul, conform legii, la o zi liberă.
Codul Muncii este destul de clar, în acest sens: toți salariații români au dreptul să primească o zi liberă, mai exact în data de 15 august, în contul sărbătorii religioase menționate mai devreme.
În mod evident, cum anul acesta, 15 august pică într-o zi de luni, este motiv pentru un weekend prelungit, de trei zile în loc de două, practic, de o mică vacanță pe „nepusă masă”.
Ce trebuie să știi despre minivacanța din data de 15 august: ce riscă angajatorii care nu respectă legea
Cu toate că legea prevede faptul că angajații trebuie să aibă liber în data de 15 august, există o anumită categorie de angajați care nu poate beneficia de acest drept, la fel ca toți ceilalți. Nu imediat, cel puțin.
Vorbim, în acest caz, despre angajații în sănătate, alimentație publică, dar și alții din categorii de muncă ce nu pot fi întrerupte, din motive lesne de înțeles. Țara nu își permite să stea pe loc, nici măcar pentru o zi.
Chiar și așa, legea prevede că, în acest caz, ei își vor putea recupera timpul liber pierdut, în următoarele 30 de zile. Altfel spus, cine muncește în data de 15 august va putea să-și ia o zi liberă în oricare altă zi, în următoarea lună. Mai mult, angajații trebuie să primească un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu respectă legea mai sus menționată, indiferent de situație, pot primi amenzi de până la 10.000 de lei.
Așadar, dacă ai o firmă și intenționezi să „fentezi legea”, află că nerespectarea normelor te-ar putea costa mai mult decât eventuala pierdere de profit dintr-o zi de muncă a angajaților tăi.