28 iul. 2022 | 13:41

Zelenski și Trudeau, discuție telefonică tensionată. Ce i-a reproșat liderul ucrainean

ULTIMA ORĂ
Zelenski și Trudeau, discuție telefonică tensionată. Ce i-a reproșat liderul ucrainean

Premierul Canadei, Justin Trudeau, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au avut o discuție telefonică despre Rusia. Zelenski a avut câteva reproșuri de făcut la adresa Canadei.

Zelenski, reproșuri la adresa Canadei

 

În declaraţia de pe site-ul preşedinţiei, Zelenski a spus că i-a explicat lui Trudeau că „ucrainenii nu vor accepta niciodată decizia Canadei cu privire la turbinele Nord Stream”.

„Este o problemă de respectare a sancţiunilor. Dacă acum există o încălcare, nu va trece mult până vor fi şi altele”, a adăugat preşedintele, acuzând Rusia de şantaj în ceea ce priveşte furnizarea de gaz. El a spus că există şi alte mijloace de transport al gazului rus în Europa.

Justin Trudeau „a reafirmat sprijinul continuu al Canadei pentru Ucraina în faţa agresiunii militare ruse”.

De asemenea, premierul canadian a vorbit despre importanța „menţinerii unei unităţi puternice între aliaţi şi a continuării impunerii de costuri mari Rusiei pentru invazia ilegală şi nejustificată a Ucrainei”, salutând curajul ucrainenilor.

Gazprom din Rusia a acționat peste noapte, în urma unor săptămâni de amenințări și aluzii, reducând fluxul deja redus de gaz prin conducta Nord Stream One la doar 20 % din capacitatea sa maximă.

Măsura a adus noi motive de îngrijorare pentru Germania, Italia și celelalte țări europene care depind în mare măsură de gazul rusesc transportat de la Vyborg, Rusia, până la coasta baltică a Germaniei.

Dar a adus, de asemenea, noi întrebări pentru guvernul Canadei – care a emis o derogare controversată de la sancțiuni care ar fi trebuit să permită Gazprom să restabilească fluxul normal către Europa, care a fost redus cu aproximativ 60% din iunie.

Începând de miercuri la ora 3 dimineața, ora Europei Centrale, fluxul este redus cu 80% – o rată care face practic imposibil pentru țările europene care depind de gazul rusesc să își umple rezervoarele subterane de stocare pentru iarnă.

Kremlinul, care controlează Gazprom, s-a jucat cu aprovizionarea cu gaz a Europei într-un efort de a slăbi sancțiunile impuse Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Rusia a argumentat că problemele tehnice cauzate de sancțiuni împiedicau livrările normale.

Disputa legată de turbine

În centrul acestor argumente se află o jumătate de duzină de turbine de gaz Siemens care comprimă și propulsează gazul prin conducta submarină. În mod normal, aceste turbine sunt scoase din funcțiune după un program regulat, prin rotație, și recondiționate în atelierele din Montreal ale Siemens Energy Canada.

Însă, atunci când Canada a sancționat sectorul petrolier și al gazelor naturale din Rusia, Siemens Energy a fost împiedicată să returneze una dintre turbine în Rusia prin Germania.

Rusia a avertizat că va reduce fluxul dacă nu-și recuperează turbina. Guvernul cancelarului german Olaf Scholz a cerut Canadei să facă o excepție de la regimul său de sancțiuni pentru a permite returnarea turbinei.

„Cu siguranță am fost supuși la multe presiuni din partea Germaniei și a Uniunii Europene, iar pe de altă parte am fost supuși la presiuni din partea guvernului ucrainean„, a declarat ministrul Resurselor Naturale, Jonathan Wilkinson, pentru CBC News la 11 iulie, la o zi după ce guvernul său a acordat o derogare „temporară” și „revocabilă” de la sancțiuni pentru a permite returnarea turbinei.

Decizia guvernului Trudeau a fost aspru criticată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de organizațiile diasporei ucrainene din Canada.

„Această decizie de renunțare la sancțiuni nu a avut, de fapt, niciun impact practic asupra ajutorului acordat țărilor europene, în primul rând Germaniei, pentru a-și asigura aprovizionarea cu gaz”, a declarat Iulia Kovaliv, ambasadorul Ucrainei în Canada.

„În schimb, asistăm la următorii pași ai Gazprom care își șantajează consumatorii europeni”.

Kovaliv a precizat că scutirea de sancțiuni a fost prezentată ca fiind „revocabilă”.