Decizia rușilor care ne arde direct la buzunar: prețul a explodat peste noapte

Decizia rușilor care ne arde direct la buzunar: prețul a explodat peste noapte

Cea mai recentă decizie adoptată de Kremlin, aceea de a tăia exporturile către Polonia și Bulgaria, a dus la o adevărată explozie de preț a energiei în Europa. Se consemnează o scumpire accelerată în aceste condiții, notează analiștii economici.

După ce Rusia a oprit livrările către Polonia și Bulgaria, în Europa se înregistrează o scumpire cu un sfert a prețurilor gazelor naturale. Calculele sunt realizate și publicate de analiștii Bloomberg și arată impactul semnificativ pe piața energetică pe care îl au deciziile Kremlinului.

De ce a luat Gazprom această decizie radicală?

Decizia luată de Gazprom e justificată de Rusia de anumite motive economice. De exemplu, compania spune în apărarea sa că nu ar fi primit plățile pentru livrările de gaz făcute în luna aprilie către Bulgargaz și PGNiG până la încheierea zilei de muncă pe 26 aprilie.

Polonia a confirmat că livrările s-au oprit, dar Bulgaria a spus că încă nu este clar dacă livrările au fost oprite.

De asemenea, rușii au mai precizat faptul că serviciile nu vor fi restabilite până când plățile nu vor fi efectuate în moneda rusă. Amintim faptul că această mișcare a Gazprom apare după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble.

Situația în Polonia nu pare a fi una critică, dacă ascultăm declarațiile oficialilor locali. De exemplu, ministrul adjunct de Externe al Poloniei a spus că țara sa ar putea face față consumului fără gazul de la Gazprom și că a „luat niște decizii în urmă cu mulți ani pentru a se pregăti pentru o astfel de situație”.

Între timp, la Sofia, ministrul Energiei, Alexander Nikolov, a declarat că Bulgaria a plătit pentru livrările de gaze rusești pentru luna aprilie și a susținut că furnizorul Gazprom va încălca actualul său contract dacă va opri livrările.

Prețul de referință al futuresurilor pe piața europeană a crescut cu până la 24% la 127,50 de euro per megawatt/oră. De precizat că acesta este cel mai ridicat preț înregistrat după data de 1 aprilie.

Citește și: