25 mart. 2022 | 14:41

Zelenski, mesaj pentru Viktor Orban: „Ascultă, trebuie să te hotărăști”

ULTIMA ORĂ
Zelenski, mesaj pentru Viktor Orban: „Ascultă, trebuie să te hotărăști”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a transmis un mesaj, în cursul zilei de vineri, premierului Ungariei Viktor Orban, care este un vechi aliat a lui Vladimir Putin. Astfel că într-un mesaj adresat liderilor europeni, Zelenski i-a transmis lui Orban să se decidă cui îi este alături. „Este momentul să te hotărăști”, i-a spus Zelenski acestuia.

Ce mesaj i-a transmis Zelenski lui Viktor Orban

„Ungaria… vreau să mă opresc aici și să fiu sincer odată pentru totdeauna. Trebuie să decideți singuri cu cine sunteți. Sunteți un stat suveran. Am văzut acest memorial la Budapesta, despre crime în masă. Am fost acolo cu familia mea. Ascultă, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, mergi pe malul Dunării. Uită-te la pantofii ăia și vei vedea cum se pot întâmpla din nou uciderile în masă în lumea de astăzi.

Asta face Rusia astăzi. Adulți și copii. Bunicii. Mii. Aceste mii de oameni nu mai sunt. Nu este timp să eziți. Este momentul să te hotărăști deja. Noi credem în tine. Avem nevoie de sprijinul tău. Credem în poporul tău. Credem în Uniunea Europeană”, i-a transmis președintele ucrainean liderului de la Budapesta.

În plus, în mesajul adresat liderilor europeni, Volodimir Zelenski a ținut să mulțumească Europei pentru sprijinul acordat, însă le-a și reproșat liderilor că au acționat mult prea târziu, ratând astfel șansa de a-l opri pe Vladimir Putin să pornească acest război.

Ucraina ar urma să fie inclusă în Uniunea Europeană în viitorul apropiat, le-a spus președintele ucrainean liderilor europeni la summitul UE de la Bruxelles. Acesta li s-a adresat în urmă cu câteva ore prin videoconferință, după ce ieri a transmis un mesaj și la summitul NATO pentru a cere mai mult sprijin militar.

SUA și UE anunță grup operativ pentru reducerea dependenței de petrol și gaze rusești

Președintele american Joe Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat vineri un grup de lucru comun în efortul de a îndepărta Europa de dependența de petrol și gaze rusești, relatează CNN. Panelul, prezidat de reprezentanți ai Casei Albe și ai Comisiei Europene, va avea ca scop găsirea unor surse alternative de gaze naturale lichefiate și reducerea cererii generale de gaze naturale.

Statele Unite vor lucra pentru a furniza Europei cu cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în 2022, în parteneriat cu alte națiuni, a spus Casa Albă.

Dependența Europei de gazul și petrolul rusesc s-a dovedit un punct de blocare major în eforturile occidentale de a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina. În timp ce SUA au interzis importurile rusești de energie, Europei i-a fost mult mai dificil să-și întrerupă aprovizionarea.

De asemenea, grupul va lucra pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin reducerea emisiilor de metan și utilizarea energiei curate.