17 mart. 2022 | 13:19

Zelenski cere Germaniei să dărâme noul zid ridicat în Europa prin invazia rusă

ULTIMA ORĂ
Zelenski cere Germaniei să dărâme noul zid ridicat în Europa prin invazia rusă

„Nu este un zid al Berlinului, este un zid în Europa centrală între libertate și robie și acest zid crește cu fiecare bombă” aruncată asupra Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski parlamentarilor. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Germaniei, într-un discurs video emoționant, în fața parlamentului, joi, să ajute la distrugerea noului „zid” pe care Rusia îl ridică în Europa.

Zelenski cere Germaniei să dărâme noul zid ridicat în Europa

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Germaniei, într-un discurs video emoționant, în fața parlamentului, joi, să ajute la distrugerea unui nou „zid” pe care Rusia îl ridică în Europa.

„Nu este un zid al Berlinului, este un zid în Europa centrală între libertate și robie și acest zid crește cu fiecare bombă” aruncată asupra Ucrainei”, a spus Zelenski parlamentarilor.

Apărând pe un ecran în tricoul său kaki, marca de acum, cu inele întunecate sub ochi, Zelenski a fost întâmpinat de parlamentarii din Camera inferioară a Bundestagului cu ovație în picioare. Într-un discurs plin de imagini istorice de la triumful Germaniei asupra diviziei sale de Război Rece, Zelenski s-a adresat direct cancelarului german Olaf Scholz, făcând un apel la o mai mare solidaritate cu Ucraina.

„Stimate domnule Scholz, dărâmați acest zid. Oferiți Germaniei rolul de lider pe care îl meritați în Germania”, a implorat el, evocând apelul președintelui american Ronald Reagan din 1987 la Berlin.

Cu toate acestea, el și-a combinat lauda cu o mustrare puternică față de reticența de ani de zile a Berlinului de a rezista Moscovei și a rupe energia ei puternică și legăturile de afaceri cu Rusia.

„Ne-am îndreptat către voi. V-am spus că Nord Stream a fost un fel de pregătire pentru război. Și răspunsul pe care l-am primit a fost pur economic, este economie, economie, economie, dar acesta a fost mortarul noului Zid”, a spus el.

Invazia rusă a Ucrainei din 24 februarie a determinat o revizuire a elementelor cheie ale politicii energetice, economice și de securitate a Germaniei, unele dintre ele datând de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

A pus pe gheață proiectul gazoductului Nord Stream 2, s-a alăturat aliaților pentru a impune sancțiuni pedepsitoare Ucrainei și a promis o creștere masivă a cheltuielilor pentru apărare, renunțând în același timp la interdicția exporturilor de arme în zonele de conflict pentru a ajuta Ucraina.

Germania a spus, de asemenea, că dorește să fie aproape liberă de importurile de petrol rusești până la sfârșitul acestui an, deși rămâne în continuare puternic dependentă de gazul rusesc. Cu toate acestea, Berlinul a rezistat opririi totale a importurilor rusești de energie, avertizând că va cauza penurie de iarnă și va genera inflația, creând o potențială instabilitate în economia de vârf a Europei.