Zelenski ar putea merge la New York, la Adunarea Generală a ONU. Ar fi prima ieșire din țară de la izbucnirea războiului

Zelenski ar putea merge la New York, la Adunarea Generală a ONU. Ar fi prima ieșire din țară de la izbucnirea războiului

Președintele Volodomir Zelenski nu a ieșit din țară de când Rusia a atacat Ucraina. Are prea multe probleme de securitate, însă acest lucru s-ar putea să se schimbe în septembrie. Este posibil ca șefii de stat să se deplaseze la New York pentru Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Zelenski ar putea ajunge la New York

Diplomații se pregătesc pentru posibila participare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la dezbaterea generală din cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York, la mijlocul lunii septembrie.

Un purtător de cuvânt al reprezentantului Ucrainei la ONU, Anatoli Slenko, a declarat că Adunarea Generală este „pregătită pentru vizita oricărui reprezentant, inclusiv a președintelui”.

Zelenski a fost listat ca vorbitor pe o listă anterioară a celor mai importante evenimente de la ONU de la mijlocul lunii septembrie, dar Slenko a subliniat că acest lucru s-ar putea schimba.

Lista provizorie a vorbitorilor pentru eveniment include, pe 21 septembrie, Ucraina în ziua a doua. Cu toate acestea, aceste informații se schimbă frecvent.

Adunarea ONU are loc în Manhattan

Dezbaterea generală a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite va avea loc la sediul Națiunilor Unite din Manhattan, timp de mai multe zile, începând cu 20 septembrie anul acesta.

Vor lua cuvântul, printre alții, președintele american Joe Biden, cancelarul federal Olaf Scholz și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

În prima „săptămână a Națiunilor Unite” după invazia Rusiei în Ucraina, se așteaptă ca evenimentul diplomatic să se concentreze asupra războiului. Peste 150 de șefi de stat și de guvern s-au angajat să participe.

Pe lângă discursurile din cadrul dezbaterii generale, care se desfășoară în mod tradițional sub măsuri stricte de securitate, există, de asemenea, numeroase întâlniri bilaterale și evenimente secundare. În afară de Scholz, se așteaptă ca Germania să fie prezentă și ministrul de externe Annalena Beerbock.

În orice caz, discursul lui Zelenski era așteptat în cercurile diplomatice, cel puțin prin intermediul unei înregistrări video. Șirul de șefi de stat influenți din New York și prezența președintelui Ucrainei în Sala Mare a Adunării Generale vor avea probabil efecte simbolice importante în timpul războiului.