ONU, semnal de alarmă fără precedent: suntem toți cu ochii pe inflație, dar adevărata criză e ascunsă și mult mai gravă

ONU, semnal de alarmă fără precedent: suntem toți cu ochii pe inflație, dar adevărata criză e ascunsă și mult mai gravă

Cei mai mulți dintre noi ne-am concentrat în ultima perioadă exclusiv pe ceea ce se întâmplă în plan economic și uităm că, de fapt, avem multe alte probleme care merită atenția și efortul nostru pentru a fi rezolvate.

Chiar dacă ne macină tot mai mult grija zilei de mâine, omenirea se află într-un pericol mult mai mare. Este vorba despre o criză umanitară fără precedent, iar ONU lansează un avertisment dur în acest sens.

Conform instituției, se pare că, pentru prima dată în istorie, la nivel mondial s-a depășit pragul de 100 de milioane de persoane care sunt dezrădăcinate, situația agravându-se din momentul în care Rusia a invadat Ucraina.

Omenirea, în fața unui nou pericol uriaș

Iată că, deși pare incredibil, în anul 2022 numeroși oameni sunt nevoiți să fugă din casele lor, de pe meleagurile lor natale, ca să-și salveze viața.

”Numărul persoanelor forţate să fugă din cauza conflictelor, violenţei, încălcărilor drepturilor omului şi a persecuţiilor a depăşit pentru prima dată pragul de 100 de milioane, sub efectul războiului din Ucraina şi a altor conflicte mortale”, potrivit unui comunicat al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, subliniază faptul că traversăm o perioadă tulbure din această perspectivă. E nevoie de colaborare la nivel global pentru a soluționa problemele și a face din Pământ un loc prietenos, în care să nu ne mai războim între noi și să distrugem milioane de vieți.

La sfârşitul anului 2021, numărul persoanelor strămutate în întreaga lume ajunsese la 90 de milioane. Din data de 24 februarie, moment in care armata lui Vladimir Putin a trecut granița în Ucraina declanșând acolo un război violent, această criză umanitară a căpătat noi proporții și am ajuns astăzi să vorbim despre mai bine de 100 de milioane de oameni aflați într-o situație de-a dreptul tragică.

”Cifra de 100 de milioane este uluitoare, îngrijorătoare. Este o cifră care nu ar fi trebuit niciodată atinsă. Acest lucru trebuie să servească drept semnal de alarmă pentru ca noi să rezolvăm şi să prevenim conflictele distructive, să punem capăt persecuţiilor şi să luptăm împotriva cauzelor profunde care îi obligă pe oameni nevinovaţi să-şi părăsească locuinţele”, a spus înaltul oficial.

Sperăm că factorii de decizie la nivel global vor înțelege gravitatea situației și vor depune toate eforturile necesare pentru a stopa acest fenomen îngrijorător, spre binele și liniștea tuturor!

Citește și: