Zelenski anunță o victorie uriașă pentru Ucraina. Armata rusă, expulzată din regiuni strategice: „Vor fugi și din Harkov sau Donbas”

Zelenski anunță o victorie uriașă pentru Ucraina. Armata rusă, expulzată din regiuni strategice: „Vor fugi și din Harkov sau Donbas”

Se duc lupte grele în Ucraina. De când Rusia a invadat teritoriul vecin, președintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că țara lui va ieși învingătoare din acest conflict ce durează de aproape 170 de zile. Recent, liderul de la Kiev a transmis că soldații lui Putin au fost expulzați din regiunile nordice şi Insula Şerpilor.

Volodimir Zelenski, anunț despre victoria Ucrainei în regiunile nordice și Insula Șerpilor

„Am expulzat armata rusă din regiunile nordice. Am expulzat invadatorii din Insula Şerpilor. Ei simt deja că a venit timpul să fugă din Herson şi din sudul ţării noastre în general. Va veni timpul când vor fugi din regiunea Harkov, din Donbas, din Crimeea… Şi toţi cei care pot ajuta în acest sens ar trebui să o facă”, a spus președintele Ucrainei pe rețelele sociale.

Apel la populație

Volodimir Zelenski a cerut populaţiei să raporteze, în siguranţă, „informaţii importante despre inamic”: „Dacă îi cunoaşteţi pe cei care îi ajută pe ocupanţi sau justifică agresiunea, vă rugăm să raportaţi şi acest lucru. Nu uitaţi să îi ajutaţi pe oamenii noştri din teritoriul ocupat care au rămas singuri sau fără comunicare. Vorbiţi cu ei, susţineţi-i, spuneţi-le despre lupta noastră şi despre posibilităţile de evacuare către un teritoriu liber”. Liderul de la Kiev a adăugat că Ucraina trebuie să salveze cât mai multe vieţi.

Explozii în Crimeea. Kievul neagă atacurile

Miercuri, 10 august, șeful de stat a subliniat că războiul din Ucraina a început cu Peninsula Crimeea și trebuie să se încheie cu eliberarea acesteia. Remarca sa a venit după seria de explozii la o bază aeriană rusă de acolo. Zelenski nu a menționat atacurile de marți, dar a spus: „Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea”.

Crimeea este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei, dar peninsula Mării Negre a fost anexată de Rusia în 2014, după un referendum pe care comunitatea globală îl consideră ilegitim. Mulți ucraineni văd acest lucru drept începutul războiului lor cu Federația Rusă.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a negat că Ucraina se află în spatele exploziilor, spunând canalului de televiziune online Dozhd: „Desigur că nu. Ce legătură avem noi cu asta?”.

Avertisment din partea Rusiei

Orice atac asupra Crimeei ar fi considerat o lovitură serioasă de către Moscova. Luna trecută, Rusia a lansat un avertisment, când fostul președinte Dmitri Medvedev a amenințat cu Apocalipsa dacă Ucraina va viza peninsula.