Kremlin: „Nu există negocieri de pace acum între Rusia și Ucraina”. Când s-ar putea întâlni Putin și Zelenski față-n față

Kremlin: „Nu există negocieri de pace acum între Rusia și Ucraina”. Când s-ar putea întâlni Putin și Zelenski față-n față

Kremlinul a transmis, luni, 8 august, că nu există o bază pentru întâlnirea Vladimir Putin-Volodimir Zelenski față-n față. Întrebat despre intențiile președintelui turc Recep Erdogan de a intermedia discuțiile de pace dintre cei doi lideri rivali, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat jurnaliștilor că cei doi s-ar putea vedea numai după ce echipele de negociatorii și-au „făcut temele”.

Omul lui Putin, anunț despre negocierile de pace Rusia-Ucraina

Președinția rusă a comentat posibilitatea unei întâlniri între președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Potrivit lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în prezent, nu există nicio bază pentru ca acest lucru să se întâmple.

Ce dezvăluie Dmitri Peskov despre o întâlnire între cei doi președinți rivali

Negocierile dintre Moscova și Kiev sunt blocate de multe luni, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa de progres în vederea încetării focului în Ucraina.

„Delegația ucraineană a ieșit de pe radar, nu există un proces de negociere acum”, a spus oficialul de la Kremlin. „În ceea ce privește o întâlnire între președinții Putin și Zelenski, este posibilă numai după ce delegațiile și-au făcut toate temele. Acest lucru lipsește, așa că nu există premisele necesare pentru întâlnire”, a adăugat Dmitri Peskov.

Anunțul Kremlinului neagă zvonurile care au fost lansate după întâlnirea dintre Putin şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Liderul de la Ankara spunea, sâmbătă, că „eforturile noastre diplomatice sunt concentrate pe încheierea războiului din Ucraina. Pentru că nu vor fi câştigători şi singura cale de urmat este aceea a dialogului”.

Primul referendum pentru aderarea la Federația Rusă

Duminică, Volodimir Zelenski a transmis că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliații săi internaționali dacă Moscova va continua să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia a zonelor ucrainene ocupate.

„Problema este că acestea sunt planurile locuitorilor din regiune. Nu noi organizăm aceste referendumuri. Aici, evident, este necesar să înțelegem cui îi adresează Zelenski această declarație: cetățenilor Ucrainei din regiunile menționate sau cetățenilor Rusiei?”, a subliniat Peskov.

Șeful administrației regionale din Zaporojie, Evgheni Baliţki, pus de Moscova, a semnat deja un decret care prevede organizarea de alegeri pentru aderarea la Rusia. Anterior, Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat că partidul „Rusia Unită” al lui Putin și-a trimis reprezentanți în teritoriile ocupate din Ucraina cu scopul de a pregăti scrutin de anexare. De la debutul invaziei ruse, armata liderului de la Kremlin a cucerit o mare parte a două regiuni sudice, Herson şi Zaporojie.