Zeci de milioane de euro, ajutor pentru români: așa crește siguranța alimentară, cu banii de la BERD

Zeci de milioane de euro, ajutor pentru români: așa crește siguranța alimentară, cu banii de la BERD

Nu mai puțin de 20 de milioane de euro vor fi puse la dispoziția românilor de către BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), în speranța sporirii siguranței alimentare, o problemă acutizată de seceta din ultimele săptămâni.

Ajutorul de aproximativ 20 de milioane de euro va ajunge de la BERD la Agricover Credit IFN și este destinat fermierul români. Este o componentă importantă din Cadrul de Reziliență și Mijloace de Subzistență, care totalizează două miliarde de euro și a fost gândit pentru susținerea țărilor și companiilor afectate de războiul asupra Ucrainei.

Anunțul vine în contextul în care România este una dintre țările grav afectate de invazia Ucrainei, în contextul în care atât Rusia, cât și Ucraina, producători de cereale foarte importanți. Nu a ajutat nici pandemia de Covid-19 și schimbările climatice, ducând la stocuri cu peste 30% sub media ultimilor cinci ani, la nivel global.

Fermierii români primesc o mână de ajutor

În 2021, România se bucura de o producție agricolă record și, în continuare, are o capacitate semnificativă de producție pentru cereale și semințe oleaginoase. Din păcate, la ora actuală, fermierii români sunt ”sabotați” din toate direcțiile, începând cu prețurile materialelor prime și a facturilor la energie, terminând cu condițiile meteorologice. În orice caz, la nivel global, cererea pentru culturi generoase de cereale este mai mare ca niciodată, iar autoritățile fac eforturi pentru ca fermierii locali să se adapteze pieței actuale.

Revenind la ajutorul financiar menționat mai sus, Agricover Credit IFN, la care vor ajunge cele 20 de milioane de la BERD, lucrează deja cu peste 4700 de fermieri din România. Subsidiară a Agricover Holding S.A., entitatea oferă fermierilor servicii financiare și de agrobusiness printr-un model de afaceri bine integrat. Are aproximativ 20 de ani de activitate.

În ceea ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltarea, aceasta a fost înființată în 1991 și, în România, se concentrează pe finanțarea infrastructurii, creșterea productivității și consolidării sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit 9,7 miliarde de euro în 488 de proiecte din țara noastră.