13 iul. 2022 | 12:02

Zbor anulat sau întârziat? Cum îți recuperezi banii, fără să te rogi de compania aeriană

ACTUALITATE
Zbor anulat sau întârziat? Cum îți recuperezi banii, fără să te rogi de compania aeriană

În ultima perioadă, pe aeroporturile din Europa este un haos total. Aproape că nu este zi în care jurnalele de știri să nu se deschidă cu informații noi privind situația critică de pe aeroporturi. În tot acest context, pasagerii au de pierdut.

Cum s-a ajuns aici? Ei bine, există un cumul de factori. Totul a plecat, în principiu, de la pandemie. Timp de aproape doi ani de zile, aeronavele au stat preponderent la sol, iar companiile aeriene și aeroporturile și-au diminuat personalul, fiindcă nu mai era cerere.

Acum, deși ne confruntăm în continuare cu probleme de natură epidemiologică, pandemia nefiind eradicată, oamenii au început să reia călătoriile, profitând de faptul că s-au ridicat restricțiile.

Interesul pentru zboruri a depășit deja nivelul din 2019, doar că personalul dat afară în timpul pandemiei nu a mai revenit. De asemenea, au apărut nemulțumiri și în rândul celor care au continuat să lucreze. În ultima vreme au avut loc numeroase greve ale piloților sau însoțitorilor de bord, în timp ce angajații din zona de handling nu fac față volumului uriaș de muncă.

De aici până la zboruri anulate și întârzieri masive a mai fost doar un pas. Dacă încă n-ai zburat vara aceasta, deci nu te-ai confruntat cu probleme, ar fi bine să te pregătești. Pe de-o parte, îți poți lua câteva măsuri de precauție care să diminueze șansele de a te trezi că nu poți urca în aeronavă. Poți, de exemplu, să-ți efectuezi check-in-ul acasă, și poți să renunți la bagajul de cală. Aceste lucruri vor diminua timpul de așteptare, însă nu-ți vor garanta că zborul va avea loc.

Cum își recuperezi banii, dacă zborul e anulat sau are mari întârzieri

Primul pas este să iei legătura cu operatorul aerian, însă dacă nu găsești înțelegere la el, lucru ce se întâmplă foarte frecvent în ultima perioadă, poți apela la experții din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în cazul unui operator din țara noastră, sau la Centrului European al Consumatorilor (ECC România), în cazul companiilor străine.

Ar fi bine să ai niște probe în scris când apelezi la aceste două instituții. Deci, prima ta încercare de soluționare directă cu operatorul să se desfășoare în scris, să formulezi o cerere la care să primești sau nu un răspuns, nu să vorbești telefonic!

„În cazul unor probleme în relație cu o firmă din țara noastră, reclamația se poate depune la ANPC fie online, prin formularul pe care autoritatea îl pune la dispoziția celor interesați, fie prin depunere personală la comisariatele județene pentru protecția consumatorilor (lista lor poate fi consultată aici).

La depunerea unei reclamații e nevoie de o serie de documente care să dovedească implicarea într-o situație neplăcută în relație cu compania aeriană, respectiv biletele de avion, dovada achiziționării acesteia, informarea privind întârzierea/ anularea zborului, răspunsul companiei la solicitarea inițială etc.

Răspunsul la sesizarea făcută trebuie să vină, potrivit OG nr. 27/2002, în cel mult 30 de zile, indiferent de natura lui”, explică avocatnet.ro.