04 mart. 2022 | 15:15

Vrei să-ți închiriezi apartamentul? Nu vei mai face asta după pofta inimii, iată noile reguli

ACTUALITATE
Vrei să-ți închiriezi apartamentul? Nu vei mai face asta după pofta inimii, iată noile reguli

Proprietarii români de locuințe, care vor dori să le scoată la închiriat în regim turistic, trebuie să se supună unui nou set de reguli și prevederi legale, transmit autoritățile de la București.

Conform celor mai recente dispoziții transmise de reprezentanții Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), aceste persoane vor avea nevoie de un certificat emis de instituție, dacă vor dori ca proprietatea lor să se închirieze în regim turistic.

Care sunt noutățile, concret

„Ordinul de ministru publicat marţi, 01.03.2022, în Monitorul Oficial, nu restricţionează şi/sau interzice închirierea apartamentelor în regim hotelier prin AirBNB, Booking sau orice altă platformă similară, ci stabileşte procedura de clasificare a unităţilor de cazare operate de persoane fizice, cu scopul de a reduce concurenţa neloială, respectiv fenomenul de ‘turism la negru’, implicit evaziunea fiscală. În această zonă a închirierilor se încasează venituri neimpozabile; din analizele interne rezultă că sunt aproximativ 5.000 de structuri care desfăşoară o astfel de activitate. (…) Orice persoană fizică îşi poate închiria apartamentul în regim turistic, obţinând clasificarea din partea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în mod gratuit”, se menţionează în comunicat.

Autoritățile spun că, până în prezent, acest tip de activitate nu era reglementat clar în legislația noastră în materie de turism.

„Practic, până acum exista un vid normativ pentru persoanele fizice care închiriază apartamente pe termen scurt (în regim hotelier). Mai exact, art. 28 spune că ‘în scopul protecţiei turiştilor, oferirea, comercializarea, vânzarea serviciilor şi a pachetelor de servicii turistice, precum şi crearea de produse turistice pe teritoriul României pot fi realizate numai de către agenţii economici din turism autorizaţi de Ministerul Turismului, posesori de licenţe în turism sau de certificat de clasificare, după caz’”, se precizează în comunicat.

Persoanele care au proprietăți ce vor să le închirieze pentru turiști trebuie să fie conștiente că au nevoie să obțină certificare oficială, deoarece, după cum afirmă Ministerul „blocurile de locuinţe nu sunt hoteluri”.