01 iun. 2022 | 13:36

Voucherele sociale vor fi distribuite începând de astăzi. Care sunt beneficiarii lor

ULTIMA ORĂ
Voucherele sociale vor fi distribuite începând de astăzi. Care sunt beneficiarii lor

Astăzi s-a dat startul procesului de emitere, distribuire şi încărcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Anunțul a fost făcut de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Ce se întâmplă cu voucherele sociale, de la 1 iunie

Bonurile valorice cumulează nu mai mult de 250 lei și sunt destinate persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie. Proiectul voucherelor sociale face parte din cea mai importantă iniţiativă de acest gen derulată până acum din perspectiva numărului de beneficiari.

Nu mai puțin de 2,5 milioane de români vor beneficia de aceste tichete pentru achiziţia de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei. Totodată, o premieră vine și de la sursa multiplă de finanţare, atât din bugetul de stat, cât şi din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020, dar şi din următoarea perioadă de programare 2021-2027, prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială (POIDS).

Citește și: Tichetele de masă, o avere pentru români: ce caută angajați în 2022, ce beneficii preferă, în România

Cine sunt printre cei 2,5 milioane de români care vor primi vouchere sociale, conform OUG nr.63/2002: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Citește și: Voucherele sociale 2022, schimbarea de pe ultima sută de metri: OUG care te-ar putea lăsa fără tichetele de masă