27 iul. 2022 | 08:17

Voucherele sociale, mai inutile decât crezi: cum a ajuns să le fie frică românilor de tichetele de masă de la stat

ACTUALITATE
Voucherele sociale, mai inutile decât crezi: cum a ajuns să le fie frică românilor de tichetele de masă de la stat

Vouchere sociale au fost menite să întindă o mână de ajutor românilor cu probleme financiare. De fapt, au venit la pachet cu o serie de bătăi de cap. Românii au ajuns să fie amenințați cu amenzi usturătoare și le-au fost comunicate prost o serie de restricții. În concluzie, mai bine rămân banii pe card.

Până la 3000 de lei primești amendă din cauza voucherelor sociale. Totul se amendează. Dacă le dai la altcineva să le folosească în locul tău, plătești amendă. În cazul în care cumperi altceva decât până, ulei, făină și alte câteva alimente de bază, plătești amendă. Practic, primești 250 de lei, dar statul român se dă peste cap să-ți ia înapoi de zece ori mai mult sub formă de sancțiuni. Nu ajută nici faptul că au venit sub formă de carduri, în contextul în care, în mediul rural, unde probabil au ajuns cele mai multe dintre el, nu există magazine care să aibă POS.

Voucherele sociale, în statistici îngrijorătoare

Conform datelor agregate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, românii care au primit voucherele sociale de la Guvern nu se grăbesc să cheltuie acei bani. Doar 35% din bani au fost cheltuiți între 10 iuni și 4 iulie. Până la 10 iulie, conform aceleiași instituții, românii au cheltuit aproximativ 65,6 milioane de lei prin intermediul voucherelor sociale sau 13 milioane de euro.

Ca referință, valoarea medie a unei tranzacții efectuate cu aceste carduri sociale a fost de 72,38 de lei. Este important însă de reținut că tichetele de masă de la stat au un termen de valabilitate. Dacă nu i-ai cheltuit în 12 luni, sumele rămase pe card vor fi retrase din nou către statul român. În total, acest ajutor social este de 1000 de lei, în patru tranșe de câte 250 de lei, ultima urmând să fie virată în luna decembrie a acestui an.

„Listele destinatari finali eligibili pentru tichete sunt transmise Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale care, la rândul său, le primește de la casele teritoriale/ sectoriale de pensii și de la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Este puțin probabil ca listele să omită destinatari finali eligibili, însă o parte dintre persoanele care îndeplinesc condiția inițială de eligibilitate (venit încasat de la casa de pensii sau de la ANPIS) au fost eliminate din listele de beneficiari, ca urmare a faptului că ANAF a constatat că persoanele respective realizează venituri suplimentare. Reamintim că, potrivit procedurii stabilite prin OUG nr. 63/2022, ANAF este instituția cu atribuții în determinarea nivelul venitului lunar realizat, atât din România, cât și din străinătate, de către persoanele incluse pe lista beneficiarilor de către ANPIS și casele de pensii.

Până la această dată, au fost înregistrate câteva zeci de sesizări de la persoane care susțin că nu realizează venituri suplimentare, deși se află în evidențele ANAF cu venituri suplimentare”, a transmis MIPE.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele